utorok 14. apríla 2015

Zber Kostí | Samantha Shannon

Share it Please
Originálny názov: The Bone Season (#1)
Autorka: Samantha Shannon
Počet strán: 380
Jazyk, v ktorom som čítala: slovenský
Väzba: Hardback
Hodnotenie: ★★★★

ABOUT

Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú.
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády.
Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.


ČO SI MYSLÍM? 

Spočiatku ma táto kniha venovaná snívačom veľmi nebavila, ale časom som sa do toho dostala a knihu nepustila z ruky. Nápad mi síce prišiel veľmi zaujímavý a originálny, keďže s jasnovidectvom sa v knihách nestretávame až tak často. Samantha Shannon, iba 22 ročná spisovateľka, prekvapivo vymyslela taký zložitý, ale pritom strhujúci svet, až som nemo otvárala ústa. Rozumiem, prečo ma to na začiatku nudilo: autorka ma zasväcovala do tajomstiev jasnovidectva, Scionu alias Londýna v roku 2059 a Šeolu I., čiže miestu, o ktorom málokto z obyčajných ľudí, takzvaných amaurotikov a dokonca aj jasnovidcov tuší. V knihe nájdete množstvo prvkov z budúcnosti - "mentálne" zbrane a drogy, pamflety, rôzne prístroje, flux... Taktiež je tam množstvo slov, ktoré som v živote nepočula - špuľka, čušpajz, flux, Scion, Refaim, plus ešte názvy všetkých druhov jasnovidectva. 
Paige bola odvážna, tvrdohlavá a silná ako každá dobrá hrdinka. Avšak vadila mi na nej jedna vec: zbytočne nenávidela. Každý musel vidieť, ako sa jej Správca snaží pomôcť (niežeby som si pozerala spoilery)  a ona? Nenávidela ho a bola k nemu odporná. Tiež mi často liezlo na nervy, že jej niečo nedochádzalo. Ja som to vedela dvadsať strán predtým, a ona na to prišla až príliš neskoro. 
To bola na 'Bledej snívačke' asi jediná chyba. Inak som sa s ňou vedela veľmi dobre stotožniť, a Správcu som, narozdiel od nej, mala rada od prvého momentu, čo sa objavil na scéne. 
Aj ostatné postavy boli veľmi dobre vytvorené, každá mala svoj charakter a príbeh, čo vás núti pokračovať v čítaní, kým sa nedozviete, čo sa chcete dozvedieť.
Čím viac stránok som obrátila, tým viac som sa dozvedela o svete jasnovidcov a tým viac ma to zaujímalo. Bavili ma scény, keď sa Paige "túlala" po cudzích mysliach - vypustenie ducha z tela a možnosť vniknúť do mysle niekomu inému patrilo k jej daru, ktorý po unesení do kolónie Šeol I. len zdvojnásobil. 
Takže, aby som sa aj dostala na koniec obkecávačiek okolo tejto knihy, poviem ešte: všetkým túto knihu odporúčam. Hlavne na začiatku neprestávajte čítať!

KRÁTKA UKÁŽKA 

Rada si predstavujem, že nás na začiatku bolo viac. Asi nie veľa, ale viac ako teraz. Sme menšina, ktorú svet neakceptuje. Nanajvýš vo fantastickej literatúre, ale aj tá je na čiernej listine. Vyzeráme presne ako všetci ostatní; občas sa tak aj správame. Sme všade, na každej ulici. Žijeme životom, ktorý by sa vám mal zdať normálny, kým sa mu neprizriete zblízka. Nie každý vie, čo sme zač. Niektorí to nezistia ani do konca života. Niektorí to vieme a nikdy nás nechytia. Ale sme tu, verte mi. Jasnovidci.

ZHRNUTIE

Na túto knihu mám veľmi pozitívny názor a určite sa chystám čítať druhé pokračovanie zo sedemdielnej série, ktoré, ak sa nemýlim, má vyjsť okolo novembra tohto roku. Veľmi sa naň teším a som zvedavá, ako sa príbeh pohne ďalej. 
Za Zber kostí veľmi pekne ďakujem VYDAVATEĽSTVU TATRAN. 

★★★★

Okrem tohto sveta a ľudského pokolenia existuje aj neviditeľný svet a duchovné kráľovstvo, je všade vôkol nás, lebo je všadeprítomné. 
-Charlotte Brontëová

7 komentárov:

  1. super recenzka :) tebe to vydavateľstvo navrhlo spoluprácu? :O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som napísala vydavateľstvu, oni mi odpovedali a hneď poslali 2 knihy :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia a krásne fotky. Gratulujem k spolupráci :-)

    http://www.emmie-lifestyle-blog.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, urobila si mi radosť ^^ Asi si poslala zlý odkaz na blog, lebo mi nejde otvoriť. Skús ešte raz. :D

      Odstrániť
  3. Gratulujem k spolupráci :)
    O tejto knihe som už počula, poznám veľa ľudí čo si ju chvália.
    Dobrá recenzia, knihu si určite pridám na svoj zoznam "Prečítaj si ma" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratulujem k spolupráci :)
    O tejto knihe som už počula, poznám veľa ľudí čo si ju chvália.
    Dobrá recenzia, knihu si určite pridám na svoj zoznam "Prečítaj si ma" :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D Určite pridaj, snáď neoľutuješ. :)

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author