streda 25. februára 2015

Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe | B.A. Sáenz

Share it Please

Názov: Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Počet strán: 272
Jazyk: anglický
Moje hodnotenie: ★★★★★


ABOUT
Aristotle je nahnevaný teenager s bratom vo väzení. Dante je vševediaci chalan s neobyčajným pohľadom na svet. Keď sa títo dvaja stretnú na kúpalisku, vyzerá to, že nemajú nič spoločné. Ale keď dvaja samotári začnú spolu tráviť viac času, zistia, že medzi nimi vzniká špeciálne priateľstvo – také, čo mení život a trvá až do smrti. A práve vďaka tomuto priateľstvu sa Ari a Dante naučia pravdy o sebe a o ľuďoch, ktorými chcú byť.

“And it seemed to me that Dante's face was a map of the world. A world without any darkness.

Wow, a world without darkness. How beautiful was that?”


Táto kniha ma upútala už dávnejšie, narážala som na ňu na instagrame, na blogoch… Všade. Veľmi sa mi zapáčila obálka, ktorá je úplne úžasná. Veľa som od toho neočakávala, ale chcela som sa presvedčiť na vlastné oči. A viete čo? Urobila som dobre.
Príbeh sa odvíja v roku 1987 v Novom Mexiku. Táto kniha je niečím výnimočná; nie iba príbehom a postavami, ktoré sú mimochodom skvelo vytvorené. Na 272 stranách sú tisícky citátov, ktoré by ste si určili za životné mottá – keď budem robiť re-reading, určite si so sebou vezmem ceruzku a zápisník.
Na začiatku majú Ari a Dante 15 a na konci skoro 18. Ich priateľstvo je ukážkové. Chcela by som niekoho ako Dante, kto by mi požičiaval knihy, čítal básničky, kreslil ma… Takisto niekoho, ako je Ari. Dante a Ari sa dopĺňali, úplne k sebe pasovali. Dante bol ako slnko, Ari ako mesiac.
Mali dokonalý vzťah, priateľstvo, ktoré sa neskôr posunulo vyššie.

“Another secret of the universe: Sometimes pain was like a storm that came out of nowhere. The clearest summer could end in a downpour. Could end in lightning and thunder.” 

Keď som začala čítať, nemohla som knihu pustiť z ruky. Poznáte ten pocit, keď sa chcete smiať a plakať zároveň? Keď ste smutný a šťastný zároveň? Tak to bola kniha Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe.

POSTAVY
Postavy boli skvelo vytvorené, každá z nich bola neuveriteľne prepracovaná. Okrem Ariho a Danteho tam boli často ich rodičia, ktorí boli skvelí. Ani nie príliš pozitívni, ani nie príliš negatívni, proste… Rodičia.

1. Dante – aj keď je Dante až druhá hlavná postava, úplne som si ho zamilovala. Ari ma sem-tam trochu rozčuľoval, ale Dante… Mexičan, čo nevyzerá ako mexičan, nepriaznivec topánok, umelec, odvážny, skvelý priateľ. No kto by takého nechcel?
2. Aristotle – Celým menom Angel Aristotle Mendoza. Má meno po filozofovi, preto čaká, že ostatní od neho očakávajú príliš a on ich nechce sklamať. Ari, ktorý má už mexickejšie črty, je introvert, nie veľmi pozitívny a celkom osamelý. Kvôli tomu má aj Danteho; aby mohli byť osamelí spolu.
3. Sam Quintana – Danteho otec bol skvelý. Úplne miloval Danteho a bral ho ako rovnocenného partnera. Presne si viem vybaviť jednu jeho vetu: “Nezáleží mi na vnúčatách. Záleží mi na Dantem.”

 “The summer sun was not meant for boys like me. Boys like me belonged to the rain.”


Takže to zhrňme: tejto úžasnej knihe dávam 5 hviezdičiek z 5 a vrelo vám odporúčam, aby ste si ju prečítali a spolu s Arim a Dantem objavili všetky tajomstvá vesmíru.


 

4 komentáre:

  1. Som naozaj moc rada,že sa ti to tak páčilo :3 Ja ju považujem za jednu z najlepších, aké som kedy čítala :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páčilo, pačilo :3 Bolo to super! Tiež to považujem za jednu z najlepších kníh, aké som kedy čítala :)

      Odstrániť
  2. Nemôžem si to odpustiť, ale je to moc homosexuálne? :D ( ako nie som nejaká homofóbka, zopár yaoi máng mám za sebou, ale.. proste si to úplne neviem predstaviť v knihe ).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je :) V úplne celej knihe až na pár momentov to nie je spomínané vôbec :) A ak hej, tak takým tým normálnejším spôsobom :D

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author