štvrtok 18. júna 2015

Zažltnuté strany a vôňa strarého papiera... Jednoznačne klasika!

Share it Please
Ahojte! Už dlho nebol iný článok ako recenzia alebo TAG, tak dnes mám pre vás niečo iné.
V poslednej dobe celkom málo ľudí číta klasiku, väčšina dá prednosť YA, contemporary, fantasy, fanfiction alebo hocičomu inému a tieto klasické knihy síce neprestávajú byť klasickými, ale upadajú do zabudnutia. Jana Eyrová, Búrlivé výšiny, Malé ženy, Povesť dvoch sídelných miest, Anna zo Zeleného domu... Myslela som si, že tie pozná každý. Ale nebuďte si tak istí: nedávno som v televízii videla kúsok jednej show, Nákupné maniačky. Jedna si dala na hlavu taký slamený klobúk, a druhá na to, vraj vyzerá ako Anna zo Zeleného domu. Tá na ňu pozrela, že ako to myslí a hovorí: "No, ja celebrity celkom dosť sledujem, ale fakt netuším, kto je Anna zo Zeleného domu." A bolo to. Teraz už nadobro končím so slovenskými reláciami a seriálmi.

Našťastie však aj v iných žánroch máme spisovateľov, ktorý nám tú klasiku neustále pripomínajú. Napríklad Cassandra Clare v jej sérii Pekelné stroje; na začiatku každej kapitoly je jeden citát z knihy, ktorá sa dá označiť za klasickú. Alebo Jacqueline Wilsonová prostredníctvom svojich kníh pre deti.
Avšak otázkou ostáva, čo knihu robí klasickou a ktoré kritériá musí splniť, aby sa na Goodreads dostal do kategórie Classics.
Vezmime si napríklad tú Annu zo Zeleného domu, keď už som o nej hovorila. Je to román zo začiatku 20. storočia, celá kniha vlastne nemá bohvieaký príbeh, ale baví vás, nachádzajú sa tam typické prvky, ktoré už vyšli z módy: čajové posedenia, čipkové nazberkané šaty, a celkovo tá romantická atmosféra, za ktorú môže Annina povaha.
Toto všetko robí Annu zo Zeleného domu klasikou, možno preto, pretože všetko je také jedinečné a pre našu generáciu také nepredstaviteľné, že to nazývame klasikou. Možno to vyzerá tak, že román musí byť minimálne 100 rokov starý, aby sa mohol nazývať klasickým. Podľa môjho názoru má každý svoju klasiku: ja napríklad okrem týchto všetkých kníh, ktoré úplne všetci okrem tej ženskej v Nákupných maniačkach považujú za klasiku, považujem Harryho Pottera. Harry Potter má pre mňa obrovský význam a neviem si predstaviť svet bez neho, tak ho nazývam klasikou a verím, že viacerí so mnou budú súhlasiť.
Vrámci tohto článku som nafotila aj pár fotiek klasických kníh, ktoré mám doma. Na väčšinu som narazila na bazári, ktorý sa v našom meste každoročne koná a kúpila som ich za nízku cenu - od 50 centov po 2 eurá. Toto leto by som chcela prečítať aspoň pár z nich a trochu sa priblížiť k tej klasike, keďže klasických kníh som prečítala až žalostne málo.


Aký názor máte na klasiku a ako ju definujete vy? Čítali ste nejaké knihy, čo by sa dali nazvať klasickými?

7 komentárov:

  1. Tess je veľmi dobrá kniha, aspoň mne sa veľmi páčila. Starec a more už tak veľmi nie, no a od Bronteových môžem hocičo :D Ja osobne mám klasiku veľmi rada, ale čo ma mrzí je, že málo ľudí venuje pozornosť objavovaniu slovenskej klasiky a zlatého fondu aj napriek tomu, že sa tam dajú nájsť úžasné diela :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Tess sa celkom teším, aj keď to má desivú obálku :D

      Odstrániť
  2. Ja klasiku milujem! A hlavne tú ruskú :-) A z ruských velikánov predovšetkým Dostojevského. Plánujem prečítať všetky jeho knihy, snáď sa podarí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ešte ruskú klasiku nečítala, ale chystám sa na Annu Kareninu :)

      Odstrániť
  3. Aj ja si chcem teraz prečítať nejaké klasické diela, na poličke ma čaká Pýcha a predsudok, tak to bude asi prvé. :) Klasika má akési svoje čaro a hĺbku. A myslím si, že by mnohým klasickým knihám pomohlo, aby zaujali viacej ľudí, aj nejaké nové pekné vydanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím... Napríklad slovenské vydanie Jany Eyrovej je otrasné -.-

      Odstrániť
  4. Ďakujem za príspevok... objavil som tvoj blog iba nedávno. Ako sa hovorí - klasická literatúra sa odporúča, ale nečíta. Za veľa vecí môžu žiaľ "spoilery" vo forme "viem o čom to je" - viac na mojom blogu -zabudnuteknihy.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author