pondelok 22. júna 2015

Nočný cirkus | Erin Morgestern

Share it Please
Originálny názov: Night Circus
Autorka: Erin Morgenstern
Počet strán: 375
Jazyk, v ktorom som čítala: slovenský
Hodnotenie: ★★

Za recenzný výtlačok ďakujem online kníhkupectvu PreŠkoly a knihu si môžete zakúpiť napr. TU.


ANOTÁCIA
Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji, čo sa mal odohrať na neutrálnej pôde - tou pôdou sa stal Cirque des réves.Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia. A na bráne visí tabuľa: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. Cirkus je úplne iný ako všetky známe cirkusy. Celý je ladený do čierno-biela a predmety sa v ňom skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali, ale keď ich súboj trval už dlhšie, z dvoch mladých ľudí, ktorí mali byť súpermi, sa stali zaľúbenci. Ale keďže ich učitelia neschvaľovali tento vzťah, museli prekonať veľké prekážky, aby mohli byť spolu. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávačmi cirkusov.

ČO SI MYSLÍM?
Už asi viete, čo si myslím, keďže som knihe dala 5 hviezdičiek. Nočný cirkus som si chcela prečítať už veľmi dlho; zaujala ma krásna obálka, ktorá je v Amerike ešte krajšia, a anotácia. Hneď som vedela, že práve Nočný cirkus chcem mať doma a moja intuícia nesklamala.
Hneď som sa dostala do tajomnej atmosféry Cirque des réves, čierno-biele stany, cirkusantov a cirkusové pochúťky som si vedela veľmi dobre predstaviť vďaka výborným opisom autorky. Nočný cirkus bol doslova miestom snov: nielen vystúpeniami cirkusantov pôsobil magicky: nečakane sa zjavil na nejakom mieste a o pár dní už ležal akoby z ničoho nič rozložený na druhej strane zemegule. V desiatkach tajomných stanov sa nachádzala iluzionistka, ktorá dokázala svoje umenie posunúť ďalej než za hranice obyčajnej ilúzie; hadia žena, ktorá sa dokázala poskladať do maličkej škatuľky a spolu s ňou zmiznúť; veštkyňa, ktorá vám hovorila veci, ktoré nemala odkiaľ vedieť a zakaždým sa rozlúčila s vetou 'Budúcnosť nie je vrytá do kameňa.'; a oveľa viac, nehovoriac o tom, že v cirkuse predávali pochúťky, o ktorých sa vám ani nesnívalo.
Znie to veľmi rozprávkovo, že? V skutočnosti to nebolo také rozprávkové, ako to vyzerá. Práve na pôde Cirque des réves prebiehal ďalší súboj dvoch mladých iluzionistov. Od detstva ich učili zdolávať rôzne prekážky, aby zotrvali v súboji. Keď sa iluzionisti stretli tvárou v tvár, namiesto súperov sa z nich stali milenci. A to nebolo dobré ani pre nich, ani pre cirkus.
Rozmanitosť postáv bola veľká a všetky boli vykreslené veľmi reálne. Na začiatku knihy sme tu mali len tri postavy, veľkého iluzionistu Prospera, Alexandra a Prosperovu talentovanú dcéru Celiu, ktorú som si obľúbila najviac zo všetkých. Postupne nás autorka zoznamovala s postavami, ako keď pletiete francúzsky vrkoč a postupne pridávate pramene, až kým nie je hotový. Tak isto to urobila Erin Morgensternová, ktorá pridávala postavy, až kým nevytvorila príbeh. Okrem Celie som si veľmi obľúbila Viki a Mikiho, ryšavé dvojčatá, pána Barrisa, hodinára a Baileyho.
Negatívnou vlastnosťou knihy bol jej preklad: často sa miešali prítomný a minulý čas, takže som bola často mierne zmätená. Avšak príbeh to veľmi nepoznačilo a všetkým Nočný cirkus odporúčam! 

UKÁŽKY

„Napokon slnko zájde za obzor a šero prechádza do tmy. Zhromaždení ľudia začínajú byť nespokojní, šuchtajú nohami a mrmlú, že už nebudú ďalej čakať na otvorenie a radšej pôjdu stráviť večer niekam do tepla. Aj vy rozmýšľate o odchode, keď vtom sa to stane.“

„Okraje zdobí krásna drevorezba, no inak sú to len hodiny. Ale ten dojem trvá iba dovtedy, kým sa nenakrútia. Kým nezačnú tikať a kyvadlo sa nezačne pravidelne pohybovať. Vtedy sa z nich stane čosi iné. Menia sa pomaly. Najprv sa zmení farba ciferníka – prechádza z bielej do sivej a potom sa cez ciferník začnú plaviť oblaky, ktoré na druhej strane zmiznú - medzitým sa časti hodín rozťahujú, ani čo by sa hodiny pomaly, pôvabne rozpadávali. Trvá to celé hodiny.

Farba ciferníka prechádza zo sivej do čiernej a na miestach, kde predtým boli číslice, teraz blikocú hviezdičky. Hodiny sú teraz bielosivé.

Po polnoci sa hodiny znova začnú skladať do pôvodnej podoby. Počet gúľ sa zmenšuje, až napokon žonglér zmizne. Na poludnie sú hodiny znova hodinami, a nie snom.“

,,Hodinára, ktorý sa stal pre ďalších milovníkov Circus des rêves po celom svete niečím ako zakladateľom klubu rêveurs – milovníkov nočného cirkusu ochotných cestovať na opačný koniec zeme, aby sa opäť ponorili do jeho kúziel."


Čítali ste Nočný cirkus? Páčil sa vám? Ak nie, tak plánujete?

P.S. Založila som si novú Facebookovú stránku
ak chcete, môžete ma sledovať aj tam.

8 komentárov:

  1. Na tuto knihu se už delší dobu chystám, zatím jsem na ni četla více méně kladná hodnocení. Rovněž mě kniha zaujala obálkou, která je sic jednoduchá, ale i ak se mi moc líbí :) Doufám, že se ke knize brzy dostanu a budu si moct vytvořit vlastní názor :) Rozhodně však děkuji za ten tvůj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Ta nádherná magická atmosféra, tajemní hlavní hrdinové a jejich úžasní přátelé, fascinující cirkusové prostředí. Velký zážitek, knihu jsem četla před dvěma lety, myslím, že příští rok bych si ji mohla přečíst znovu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu mám doma, odporúčala mi ju moja dobrá kamarátka a ja som veľmi rada, že som si ju prečítala. Naozaj výnimočný a krásny príbeh, námet cirkusu je super, rovnako tak "súboj" čarodejníkov, atmosféra, táto kniha si skutočne zaslúži plný počet hviezd. Pekne napísaná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéééé The Night Circus je dokonalá knížka! Hodně se mi líbila a to, jak byla napsaná, bylo taky úžasný! A moc krásná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Keď som našiel Dr. Johna, bol som v zúfalej potrebe priviesť svojho bývalého milenca späť. Nechal ma pre inú ženu. Stalo sa to tak rýchlo a vôbec som nemal v tejto situácii žiadne slovo. Po 4 rokoch ma už bez vysvetlenia vyhodil. Kontaktujem Dr.Johna cez jeho webovú stránku a on mi povedal, čo potrebujem urobiť predtým, než mi môže pomôcť a urobil som to, čo mi povedal, aby som po tom, čo mi poskytol to, čo chcel, odovzdal milostné kúzlo, ktoré nám pomôže dostať sa späť , Krátko po tom, čo urobil svoje kúzlo, môj priateľ začal ma znova písať a cítil sa hrozné pre to, čo mi práve dal. Povedal, že som bol najdôležitejšou osobou v jeho živote a teraz to vie. Presťahovali sme sa spolu a bol pre mňa otvorenejší ako predtým a potom začal so mnou tráviť viac času ako predtým. Odkedy mi Dr. John pomohol, môj partner je veľmi stabilný, verný a bližšie ku mne ako predtým. Veľmi odporúčam Dr. John každému, kto potrebuje pomoc. E-mail: drjohnsoco@gmail.com, Zavolajte mu alebo ho pridajte do služby WhatsApp prostredníctvom: +2348147766277

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author