sobota 13. júna 2015

Irises | Francisco X. Stork

Share it Please
Originálny názov: Irises
Autor: Francisco X. Stork
Počet strán: 288
Jazyk, v ktorom som čítala: anglický
Hodnotenie: ★★
Za knihu vďačím samotnému Franciscovi Storkovi, ktorý bol neuveriteľne milý a ešte mi aj poslal podpísanú knihu. Thanks, Francisco! <3

ANOTÁCIA

Two sisters: Kate is bound for Stanford and an M.D. -- if her family will let her go. Mary wants only to stay home and paint. When their loving but repressive father dies, they must figure out how to support themselves and their mother, who is in a permanent vegetative state, and how to get along in all their uneasy sisterhood.
Three young men: Then three men sway their lives: Kate's boyfriend Simon offers to marry her, providing much-needed stability. Mary is drawn to Marcos, though she fears his violent past. And Andy tempts Kate with more than romance, recognizing her ambition because it matches his own.
One choice: Kate and Mary each find new possibilities and darknesses in their sudden freedom. But it's Mama's life that might divide them for good -- the question of *if* she lives, and what's worth living for.

MÔJ NÁZOR

K samotnému Franciscovi X. Storkovi som sa dostala, keď som si v Martinuse pozerala, čo by som chcela na Vianoce a narazila som na knihu Marcelo objavuje skutočný svet. Upútala ma obálka a po prečítaní anotácie som vedela, že práve Marcelo je kniha, ktorú chcem na Vianoce. Ježiško moje prianie splnil a ja som sa dychtivo pustila do čítania. Marcelo ma veľmi upútal, tak som sa rozhodla si zistiť trochu viac o autorovi. Poslala som mu mail a navrhla som rozhovor - Francisco mi o pár dní odpísal a bol veľmi, veľmi milý a zlatý. Úžasne odpovedal na všetky moje otázky a ešte mi aj poslal knižku s osobným venovaním, ktorá je predmetom tejto recenzie - Irises.
Irises nemala nejaký strhujúci, napínavý ani veľmi originálny dej. Bolo však na nej niečo... Francisco opäť nesklamal a napísal jeden emocionálny príbeh o tom, že život sa vám môže zo dňa na deň otočiť o stoosemdesiat stupňov.
Kate a Mary to nikdy nemali v živote ľahké: ich matka už dva roky prežíva vo vegetatívnom stave - je nažive a dýcha, avšak má mŕtve vedomie. Všetko sa ešte o kus zhorší, keď umrie ich otec, takže Kate s Mary ostávajú napospas svetu samé. Tam však svet nezastavuje ("Life doesn't stop for anybody." -The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky). Dostávajú podmienku, že sa musia do začiatku júna vysťahovať z domu, Kate prijmú na Standford, čo je jej škola snov, avšak Mary ju potrebuje a ich matka tiež. Potom sú tu traja muži: Simon, Katin priateľ, Andy, pastor v kostole a akýsi zástupca ich otca a nakoniec Marcos, umelec a člen malého gangu s dobrým srdcom, ktorý padne do oka Mary. Simona som si obľúbila, bol veľmi milý a Kate si ho ani zďaleka nezaslúžila. Miloval ju a bol ochotný urobiť pre ňu všetko, ale Katina najvyššia forma lásky bola, že sa so Simonom cítila dobre. Iba ho využívala a pritom mu nebola schopná povedať, čo k nemu cíti. Kate ma už zozačiatku strašne rozčuľovala tým, aká bola sebecká, využívačná a bezcitná. Myslela si, že všetko vie najlepšie a všetko robí pre Maryne dobro, pričom sa o Mary vôbec nezaujímala. Mary som si obľúbila oveľa viac: bola zamyslená, smutná umelkyňa a nikdy sa nikomu nesťažovala, narozdiel od svojej sestry.

Irises bol skvelý príbeh o prekonávaní samých seba a všetkých prekážok, čo vám život postaví do cesty. Francisco X. Stork ukázal svoj jednoduchý, no skvelý štýl. Bolo tam veľa náboženských pasáží, keďže Kate a Mary celý život vyrastali v takom prostredí. To však v knihe vôbec nevadí a všetkým vám ju odporúčam!

CITÁTY


"Love is the denial of self. We must choose what is best for others first, regardless of whether it hurts us or not, regardless of whether it hurts them or not. For the truth of love may at times even require us to hurt the people we love. We need to be awakened, sometimes through pain, to recognize the true nature of love."

"We can live without faith, but not without hope, not without some kind of hope that we can make our lives mean something. Without hope we are empty."

★★
 
 Osobné venovanie od Francisca X. Storka. :)

8 komentárov:

  1. Skvelá recenzia. :) Irises ma zaujali už predtým, no nemala som odvahu. Teraz sa na ne určite pozriem, keď sa za nimi skrýva taký úžasný príbeh :) a od autora je to veľmi milé.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásná recenze! Knihu jsem prozatím nečetla ......a mám z ní trochu strach, přece jen má angličtina není dokonalá :/
    Ale třeba se k ní jednoho dne dohrabu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :) Angličtina v tejto knihe je celkom ľahká, teda aspoň oveľa ľahšia ako v iných knihách, čo som čítala. Neboj, určite by si to zvládla :)

      Odstrániť
  3. Dobrá recenze :) knihu od aoutora jsem ještě snad žádnou nečetla, i když vubec netuším :D po tvé recenzi mám chuť si nějkou přečist :)

    Budu ráda, když se mrkneš na můj nový blog → http://nelatrebatic.blogspot.cz/ ← a zanecháš i komentář, omlouvám se za spam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ooooch, ono to tu fakt funguje! :D Konečně můžu číst tvoje posty! O autorovi jsem, bohužel, zatím neslyšela (předpokládejme, že jsem literární ignorant), ale tahle knížka zní dost zajímavě a asi budu uvažovat o tom, že ji někde vyšaším. Každopádně tě ale obdivuju za to, že takhle dokážeš jen tak napsat autorovi. K tomu zatím kuráž opravdu nemám.

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author