nedeľa 30. augusta 2015

Hovoriaci lev, Narnia a iné svety | Kroniky Narnie (recenzia)

Share it Please
Kroniky Narnie, napísané C.S. Lewisom, sa už v 50. rokoch stali hitom medzi anglickými deťmi. Samozrejme, neskončilo to iba pri mladšej generácii , ale čoskoro si Kroniky našli aj starších fanúšikov, a to nielen v Anglicku, ale takmer všetkých krajinách na svete. Týchto sedem kníh bolo a je prirovnávaných k najklasickejším dielam literatúry ako sú napríklad Hobbit, Čierny krásavec či Malý princ. Ja osobne som sa k týmto knihám ešte nedostala (resp. nedočítala, skončila som na druhej knihe), tak som sa rozhodla zistiť, za čo Kroniky Narnie získali toľkú slávu a obdiv. Ako to dopadlo? Nuž, dočítate sa v nasledujúcich krátkych recenziách na každú zo siedmych kníh. Jediné, čo je trochu mätúce je poradie kníh: na Slovensku vyšli v dejovom časovom poradí, ale C.S. Lewis ich napísal v úplne inom poradí - ja som sa riadila tým pôvodným, takže tak napíšem aj recenziu.

Lev, šatník a čarodejnica 

Pôvodný názov: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Počet strán: 184
Rok vydania: 1950 (UK), 2005 (SR)
,,Samozrejme, dvere úplne nezavrela, pretože vedela, že zatvárať sa v skrini (dokonca i v tej magickej) je kolosiálna hlúposť."
Mám slabosť na začiatočné knihy sérii alebo pilotné diely seriálov, ako som zistila. Táto je úplným úvodom, prvým stretnutím s Narniou. Štyria súrodenci, Peter, Susan, Edmund a Lucy idú k strýkovi na prázdniny do jeho tajomného domu - dokonca ani ich strýko nevie koľko je tam izieb a aké skrývajú tajomstvá. V jeden daždivý deň deti nemajú čo robiť a preto ich napadne niečo, čo im zmení život: čo keby sa zahrali na schovávačku? Práve vtedy Lucy z čistého zúfalstva vlezie to obrovskej skrine na kabáty a ako už všetci vieme, nie je to iba obyčajná skriňa na kabáty. A tak sa začína ich veľké dobrodružstvo. V Narnii totiž vládne zlá Čarodejnica a tá na krajinu uvrhla večnú zimu. Aslan, veľký hovoriaci lev a svoriteľ Narnie sa tam už neukázal niekoľko desiatok rokov a všetci jej obyvatelia sú zúfalí. Podarí sa štyrom Pevensieovcom zachrániť Narniu, poraziť zlú čarodejnicu a odvrátiť zimu? 
Miestami to bolo napínavé, miestami som mala dokonca pocit, že čítam rozprávku. A tá kombinácia bola pri tejto knihe skvelá, pretože som si ju nesmierne užila a vďaka nej pochopila niekoľko vecí. 1) Odvahu objavíš v tej najneočakávanejšej chvíli; 2) Nie je dôležité, či urobíš chybu, ale či ju napravíš (Však, Edmund); 3) Raz kráľom Narnie, navždy kráľom Narnie. Pozitívami tejto knihy boli ilustrácie, ktoré skvelo dopĺňali príbeh, striedanie pohľadov a ľahký štýl. Navyše sa veľmi rýchlo čítala. K negatívam môžem pripísať jedine obálku a miestami preafektované prejavy (,,Ach, môj najdrahší, drahý Aslan!"). V konečnom výsledku má však Lev, šatník a čarodejnica odo mňa 5/5*. 
★★

Princ Kaspián

Pôvodný názov: Prince Caspian
Počet strán: 200
Rok vydania: 1951 (UK), 2005 (SR)
,,Udalosti sa nikdy neopakujú dvakrát rovnako."
Štvorica detí zo „skrine na šaty“ sa opäť dostáva do Narnie – tentoraz celkom nečakane a proti svojej vôli – jednoducho ich akási mocná mágia stiahne z lavičky na železničnej stanici, kde čakali na vlak. Svoje bývalé kráľovstvo nachádzajú totálne zničené, hrad v troskách, všetko zarastené hustým lesom. Ocitli sa tam totiž o stovky, možno aj tisíce rokov neskôr. Stretnú sa s trpaslíkom, ktorý im vyrozpráva, čo sa deje a prečo tam sú.
Druhý diel série sa mi zdal slabší ako prvý. Začalo sa to úvodom do života Narnijskej siroty, princa Kaspiána, ktorý žil u svojho krutého strýka Miraza. Bolo to v dobách, kedy málokto veril v Aslana a trpaslíci, kentauri, hovoriace zvieratá a všetci pôvodní obyvatelia Narnie boli utláčaní. Princ Kaspián, neskôr kráľ Kaspián, však s pomocou Pevensieovcov (ktorí zistili, že sa do Narnie dá dostať aj inak ako cez skriňu) napravili. Ako? Dozviete sa v pokračovaní knihy Lev, šatník a čarodejnica!
Plusmi tejto knihy boli opäť ilustrácie, ideály, ukážky rôznych rozdielov medzi Narniou a obyčajným svetom a nakoniec aj iný pohľad na príbeh ako z pohľadu detí. Nepáčila sa mi však miestami zdĺhavosť, a občas to bolo nudné. V konečnom dôsledku som sa však rozhodla dať tejto knihe 4/5*. 
 ★★

Dobrodružstvá lode Ranný pútnik

Pôvodný názov: The Voyage of the Dawn Treader
Počet strán: 248
Rok vydania: 1951 (UK), 2006 (SR)
,,Zatváranie očí pred faktami je jedna z najzbabelejších vecí, čo ľudia robia."  
Peter a Susan sú už na návrat do Narnie pristarí, a tak sa cez magický obraz dostávajú iba Edmund a Lucy. Nechtiac so sebou priberú aj nepríjemného bratanca Eustacea, ktorý sa však pobytom v Narnii zmení na nepoznanie. Podobne ako predtým Edmundovi, aj jemu hrozí smrteľné nebezpečenstvo... Kráľ Kaspián spolu s myšiakom Ričipípom sa vydávajú na dobrodružnú výpravu. Jej cieľom je nájsť sedem šľachticov, ktorých strýko Miraz poslal na smrť v diaľavách.
Môžem spokojne vyhlásiť, že Ranný pútnik je najlepšia kniha série. Bola tam akurátna dávka opisov, dobrodružstva, akcie a rozhovorov. Postavy vyspeli na nepoznanie. Musím povedať, s touto knihou sa Lewis naozaj pohral a jeho fantázia sa zjavne rozbehla na plné obrátky. Loď Ranný pútnik pochodila veľa ostrovov: temný ostrov, kde ožívajú sny, ostrov, kde sú všetci neviditeľní, ostrov, kde je jazierko čo všetko, čo sa dotke jeho vody premení na číre zlato... Dokonca zavítali aj na Aslanovu zem. Táto kniha bola skvelá, mala všetko čo mala mať a všetko čo tej predchádzajúcej chýbalo a jediné, s čím nie som spokojná je opäť obálka. Prečo nemôžu urobiť nejaké nové, pekné, paperbackové vydanie? Čo sa hodnotenia týka, Ranný pútnik odo mňa má 5/5*.
★★


Strieborná stolička

Pôvodný názov: The Silver Chair
Počet strán: 240
Rok vydania: 1953 (UK), 2005 (SR)
,,Plač vie byť svojím spôsobom dobrý - kým trvá. Skôr či neskôr s ním však musíte prestať a rozhodnúť, čo bude ďalej."
V ďalšom príbehu, sa do Narnie dostáva teraz už polepšený Eustace s kamarátkou Jill Polovou, ktorá je v Narnii prvý raz a uniká do nej zo školy, v ktorej ju s tichým súhlasom učiteľského zboru šikanujú. Spoločne musia nájsť a zachrániť začarovaného Riliána, syna starého kráľa Kaspiána Desiateho, ktorý by mu rád pred smrťou odovzdal trón, no zlá mágia podsvetia mu v tom bráni.
Tento diel bol úplne prvý zo série, v ktorom sa neobjavili Pevensieovci. Avšak, už druhý krát do Narnie zavítal Eustace Scrubb a jeho kamarátka Jill Polová, ktorá mi zo začiatku liezla na nervy svojím prístupom. Ďalšia vec čo mi vadila bolo oslovovanie: strašne neznášam keď sa ľudia oslovujú priezviskami, a v Striebornej stoličke to bolo samé "Scrubb" a "Polová". Našťastie Rilián ani Kaspián priezvisko nemali. Vadil mi ešte príliš rýchly spád deja - čakala som, že vyslobodiť princa bude ťažšie a dostať sa z podzemia ešte viac. Ale prekvapilo to zvládli celkom rýchlo. A naposledy mi už tradične vadila obálka. Každá kniha má však aj svoje pozitíva a Strieborná stolička ich mala určite viac ako negatív. Objavili sa tam nové postavy a tvory - takzvaní čľachtavci, konkrétne Bahnomrač, ktorý Jill a Eustacea sprevádzal celú výpravu. Tí čľachtavci sú skvelé tvory, to vám poviem, v celej Narnii nenájdu páru! A veľmi sa mi páčilo, keď boli v podsvetí, malo to taký tajomný nádych vzrušenia. Táto kniha bola síce super, ale Rannému pútniku sa nevyrovnala. Preto som z plného počtu ubrala jednu hviezdičku.
★★

Kôň a jeho chlapec

Pôvodný názov: The Horse and his Boy
Počet strán: 235
Rok vydania: 1954 (UK), 2005 (SR)
,,Dieťa," povedal Aslan, ,,hovorím ti tvoj príbeh, nie jej. Každému poviem iba jeho vlastný príbeh."
V Kalormene, veľkej orientálnej ríši susediacej aj s Narniou, žije chlapec Šasta. Vychováva ho nevlastný otec, rybár Aršíš, a keď sa ho rozhodne predať za otroka jednému z vládnucej vrstvy tarkánov, Šasta sa rozhodne ujsť. Šťastnou náhodou má rovnaké úmysly aj tarkánov kôň s nevysloviteľným erdžaním namiesto mena, ktorého chlapec nazve Brejo. Spolu vyrazia na sever do Narnie a Arkierova. Cestou sa vďaka úteku pred skupinou rozzúrených levov stretnú s tarkánskou dievčinou Aravis, ktorá uteká do Narnie preto, lebo ju chce otec nasilu vydať za starého a mimoriadne nechutného vezíra. Oba kone, na ktorých sa deti vezú, sú hovoriace kone z Narnie, ktoré v mladosti uniesli Kalormenčania do otroctva. Ako celé putovanie skončí?
V táto kniha bola zaujímavá a iná tým, že sa väčšina deja neodohrávala v Narnii ale v blízkom Kalormene, čo je krajina púští a krutých ľudí s turbanmi a tmavou pokožkou. Čiže úplný opak Narnie. Taktiež tam nevystupovala žiadna z už známych postáv. Práve naopak, bol tam nemotorný, no šľachetný Šasta, namyslená a odvážna Aravis, hrdý hovoriaci kôň Brejo a milá kobyla Hwin. Navzájom sa sprevádzajú na nebezpečnej výprave, ktorá je úplným opakom nudných Greenových roadtripov. Táto kniha bola síce super jej dobrodružnosťou, originálnosťou a ľahkým, nenudným štýlom. Avšak niečo mi tam chýbalo. Nehovoriac o obálke, ktorá fakt nie je pekná. Na prvý pohľad sa všetky tie obálky zdajú v pohode. Ale keď sa pozriete bližšie... eh. 4/5*.

★★

Čarodejníkov synovec

Pôvodný názov: The Magician's Nephew
Počet strán: 208
Rok vydania: 1955 (UK), 2005 (SR)
,,Žiadna veľká múdrosť sa nezaobíde bez obete."
Čarodejníkov synovec je knihou, ktorá skutočne ukazuje históriu a vznik Narnie. Digory, synovec zlého čarodejníka Andrewa, s Polly sa rozhodnú preskúmať prepojené povaly radu domov - naďabia však na zakázanú miestnosť, ktorou je pracovňa strýka Andrewa. Práve tam sa nachádzajú tajomné prstene, ktorými ich strýko donúti preskúmať jeho experiment a pošle ich do iného sveta, o ktorom nikto nič nevie. Tu sa objaví aj zlá Čarodejnica, ktorá sa prvýkrát objavila v knihe Lev, šatník a čarodejnica. Digory a Polly sú neskôr svedkami vzniku krajiny menom Narnia a stretnú sa so samotným stvoriteľom Aslanom, pretože do krajiny, ktorá má sotva pár hodín, prividli zlo v podobe zlej Čarodejnice. A práve oni to musia napraviť...
Pozitívne na tejto knihe bolo, že sme sa dozvedeli o pôvode Narnie a dovysvetľovalo sa pár faktov. Spoznali sme nové postavy, nové svety, atď. Ako v každej knihe série, štýl písania bol veľmi pohodový a ľahko a rýchlo sa to čítalo. Strašne sa mi páčili ilustrácie, milujem knihy s obrázkami, špeciálne tie, kde sú tie ilustrácie pekne nakreslené. Všetky knihy Narnie som si požičala z knižnice a jedinú túto som mala v inom vydaní ako ostatné. Nepáčilo sa mi na tom, že tam bol strašný preklad, skomolené mená a časté chyby v texte. A, úprimne, ani obálka nestála za veľa. Ale vo výsledku Čarodejníkovho synovca hodnotím pozitívne a má 4/5*.

★★

Posledný boj

Pôvodný názov: The Last Battle
Počet strán: 235
Rok vydania: 1956 (UK), 2006 (SR)
,Neviete asi ani predstaviť, ako dobre znie starý vtip, keď ho zopakujete po 500-600 rokoch." 
V poslednom príbehu Kroník Narnie sa spolu s našimi hrdinami dostaneme do zázračného sveta v časoch, keď v Narnii panuje kráľ Tirián, prapredok Riliána a posledný z Kaspiánovho rodu. Jeho vlasť napadnú hordy Kalormenčanov z juhu, podporované nepriateľmi usídlenými priamo v Narnii. Schyľuje sa k poslednej bitke medzi dobrom a zlom, civilizáciou a barbarstvom...
Ťažko opísať, čo sa v tejto knihe dialo. Bolo tam toľko zvratov, prekvapení ktoré ani neboli vlastne prekvapeniami, toľko... Deja. Prečítala som to veľmi rýchlo, chcela som vedieť, ako sa to všetko skončí. Ohľadne postáv, objavili sa tam takmer úplne všetci čo doteraz - vrátane tých, čo mali byť už pred 500 rokmi narnijského času mŕtvi. Ale ten koniec... bol by to ten najväčší happy end všetkých čias, keby niet tých okolností. Nemôžem sem nič bližšie napísať, pretože by to bol ten najväčší spoiler, a to ja predsa nechcem. Takže iba toľko. Neviem ani čo sa mi (okrem obálky) nepáčilo asi nič. Naozaj, naozaj dúfam že spravia nejaké pekné nové vydania, ktoré by prilákali nových čitateľov!
★★


ZÁVER
Narnia ako séria sa mi veľmi páčila a všetkým, ktorí ju nečítali alebo prestali uprostred série ako ja, ju odporúčam dočítať, pretože to naozaj stojí za to. Pripomína to miestami rozprávku a niektorým to môže prísť detinské, ale čo je zlé na rozprávkach? 
Vypočítala som priemer hodnotení a vyšlo mi číslo 4,4*. Je to celkom dosť, nie? Ale stále sa to zaokrúhľuje na tie 4*.

★★



Čítali ste Kroniky Narnie? Máte túto sériu radi? Ako sa vám páčili filmové spracovania?

16 komentárov:

  1. Super článok! :)
    Narniu som nečítala ale videla som filmy, ktoré úplne zbožňujem ;3
    Len ako to už u filmov býva, iba všetko pospoilerujú a knižky sa mi potom čítať nechce -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to je pravda :D I keď, musím povedať, že v knihách to bolo celé trochu inak, hlavne v Rannom pútnikovi. Ale musím uznať, tie filmy sú fakt podarené, rovnako ako herecké obsadenie, ak vieš na čo narážam :D
      Ďakujem ^^

      Odstrániť
  2. Kroniky Narnie zbožňujem! Čítali sa veľmi ľahko, písané boli jednoducho, vtipne a pritom v sebe ukrývali toľko skrytých múdrostí a právd (najmä keď sa na to pozeráš z náboženského hľadiska, btw). Krásny článok... a tým GIFom na konci si si získala moje srdce, keďže Edmund (alebo skôr Skandar Keynes?) je môj obľúbenec ☺
    justaddcourage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, úplne súhlasím. :) Edmunda (alebo Skandara) som tam vybrala práve pre tento účel, a tiež je to môj favorit ;)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Ja som túto sériu prečítala minulý mesiac, ale musela som sa takmer do každého jedného dielu nútiť. Predsa len je to písané dosť detsky (aj keď niektoré zvraty mňa samotnú prekvapili) a nudilo ma to. Myslím si, že je to ale podarený príbeh a páčil by sa mi viac, kebyže som ho čítala pred piatimi rokmi. Mimochodom, ten záver bol dosť zvláštny, čakala som niečo viac. Inak prečo si to nečítala v poradí, v akom na seba príbehy nadvúzujú, ale podľa roku vydania?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, vedela som že Narnia nie je pre každého. Niekomu to môže prísť nudné a detinské, ako napríklad tebe, niekto v tom môže vidieť životné múdrosti a sériu si obľúbiť. Hej, záver aj mňa prekvapil, ale nemôžem povedať, že by som čakala niečo viac, pretože to skončilo dosť... happyendovo, ale na druhej strane zvláštne. Ale neprekvapilo ma to.
      Pretože Lewis to napísal v poradí ako napísal, a ja som chcela čítať presne tak aby mi náhodou neušla pointa. :D Ale myslím, že je to jedno, pretože väčšina kníh na seba tak podstatne nenaväzuje.

      Odstrániť
  4. Filmy Narnie sú moja srdcovka, ale z kníh som zatiaľ prečítala len prvý diel. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som sa na tieto knihy toľko chystala, že kým som sa k nim dostala tak som aj v kníhkupectve prestala pracovať a neviem či by som si ich chcela kúpiť. Je to pomerne dosť knižiek a jedna stojí 10 eur. Zrejme to vidím na knižnicu. Čo sa týka filmov tak videla som iba prvý a nič moc to nebolo. Ale verím, že knihy sú úplne niečo iné čo je značné aj z tvojej recenzie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, aj ja som si to z tohto dôvodu požičiavala z knižnice. Filmy som videla ešte predtým, ako som si prečítala knihy a mne sa, naopak, veľmi páčili. Niektoré udalosti a tak boli síce pomenené, ale myslím, že to režiséri dosť vystihli. :) Ale tak či tak, knihy sú knihy.

      Odstrániť
  6. nečítala, ale už sa na to chystám hrozne dlho! a nechápem prečo niekomu rozprávkové príde detinské, veď také rozprávkové diela sa tak ľahko a rýchlo čítajú :D a filmy som tiež ešte nevidela, najskôr knihy :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja to nechápem. Detské neznamená detinské, nie? :)

      Odstrániť
  7. Kroniky Narnie si chcem už dlhšiu dobu prečítať, len si nie som istá v akom poradí to čítať. Či podľa deja, alebo tak, ako si spravila zoznam. Uvidím.
    Inak je to ale prehľadná recenzia, vďaka ktorej mám chuť hneď sa do kníh pustiť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvelé hodnotenie. Jedna otázka na okraj - vedie sa dosť dlhá diskusia o tom, či je Jadis z prvého dielu tá istá osoba ako Zelená pani. Čo si o tom myslíš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Myslím si, že to tak nie je. Vybavuje sa mi jedna veta o Zelenej pani zo Striebornej stoličky: nepamätám si úplne ako znela, no jadrom vety bolo, že je z rodu Zlej čarodejnice, čiže Jadis. To znamená, že je iba z rodu Jadis, a nie je to konkrétne ona. Môže to pre niektorých znieť zavádzajúco, ale ja si myslím, že to tak naozaj tak nie je. A okrem toho, stalo sa to v dobe, kedy bola Jadis už mŕtva.
      Ďakujem za kreatívnu otázku. :)

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author