sobota 3. októbra 2015

Ako prežiť školu | Tipy a zlepšováky

Share it Please
rána
  • svoj budík/mobil si položte na miesto mimo dosahu ruky, aby ste boli nútení vstať a vypnúť ho. vstaňte dostatočne skoro, ale nie príliš neskoro, aby ste sa nemuseli potom zbytočne stresovať.
  • po zobudení vypite jeden-dva poháre vody na naštartovanie organizmu, možno si dajte malý stretching.
  • na raňajky sa vyhýbajte sladkým jedlám. dajte si nejaké pečivo so zeleninou alebo musli s jogurtom, ako chcete - ale pocukrovaný croissant nie je dobrý nápad. takto nebudete hladní minimálne dve/tri hodiny a plní energie.
v škole
  • je dobré zapájať sa a pýtať sa otázky, keď niečo nechápete. nebojte sa toho, že by sa vám niekto mohol smiať; nebude. buď im to bude úplne ukradnuté alebo vám budú vďační, pretože nemali odvahu spýtať sa tú istú otázku sami. a ak sa niekto náhodou bude smiať, kašlite naňho. ste tam aby ste sa niečo naučili pre seba, nie pre nich. vždy je lepšie niečo pochopiť priamo v škole ako sa to potom bifľovať doma, nie?
  • robte si poznámky. nemusíte si zase písať každé slovo, čo učiteľka povie, ale je fajn napísať si aspoň tie základné, najdôležitejšie veci. ľahšie sa z toho učí a ak ste na strednej, neskôr sa vám to určite zíde.
  • používajte zvýrazňovače, je to dobrý spôsob ako si zapamätať veci - zvýrazníte si to a hneď vám to udrie do očí. okrem toho to pomáha pri učení a hľadaní najviac dôležitých bodov.
  • nezabúdajte jesť. nemusíte každú prestávku, ale minimálne cez obedovú. ako určite viete, váš mozog potrebuje energiu, aby ste sa dokázali sústrediť. a znižuje vám to šancu bolestí hlavy. samozrejme, týmto bodom som myslela, že si máte dať niečo aspoň trochu zdravé, nie tie nechutné polotovary, ako napríklad bagety s kilom majonézy z bufetu.
  • veľa pite. udržujte svoje telo hydratované.
  • rozprávajte sa s priateľmi. nemusíte v škole mať iba pracovnú atmosféru, každý niekedy potrebuje prestávku. škola nie je iba na učenie. a nič vás nezabaví a nezlepší vám náladu viac ako rozhovor s priateľmi.
  • otvorte si okná. s prísunom kyslíka sa koncentruje a rozmýšľa lepšie. samozrejme, pokým vonku nie je -20.
po škole
  • urobte si veci do školy hneď, ako sa vrátite domov, aby ste mali zvyšok dňa pre seba.
  • skúste si k učeniu pustiť nejakú tichú pomalú inštrumentálnu hudbu, najlepšie nejaký smutný soundtrack. vyplníte tým pozadie zvuku, a keď by bolo ticho a vy by ste sa mali učiť, váš mozog by automaticky hľadal nejaké rozptýlenie a tak by vás to stále prerušovalo pri učení a v konečnom dôsledku by ste nič nevedeli. 
  • začnite s tými najťažšími vecami, aby ste to mali rýchlo za sebou.
  • odmeňte sami seba za zvládnutie nejakej úlohy. pozrite si video na youtube, prihláste sa na nejakú sociálnu sieť, dajte si niečo dobré, prečítajte pár strán... ale po pár minútach sa zasa vráťte k učeniu.
  • na každú hodinu si minimálne prečítajte poznámky, keď treba tak ich aj poprepisujte, vždy si z toho zapamätáte aspoň minimum a nedostanete za 5, keď vás učiteľka vyvolá odpovedať. trvá to veľmi krátko a dokážete s tým zázraky. musíte svoj mozog prinútiť koncentrovať na to čo čítate a naplno vnímať, inak to nemá zmysel.
  • dajte si nejaký snack, aby ste zase získali energiu späť.
  • choďte niekam na prechádzku, von s kamarátmi (pokiaľ máte čas) alebo proste hocičo robte. pomôže vám to zrelaxovať sa a dať sa dokopy po škole (znie to hrozne, ale ja sa väčšinou musím dať dokopy :D).
  • čítajte knihu alebo počúvajte hudbu.
  • zbaľte si tašku ešte v ten večer pred vyučovaním. ušetrí vám to ráno čas a máte menšiu šancu niečo zabudnúť na stole. to isté s oblečením, jednoducho to na seba ráno hodíte a nemusíte sa bezradne prehrabávať šatníkom.

mimoškolské aktivity
  • ak máte možnosť, určite sa zapojte do nejakej mimoškolskej aktivity. rozšírite si svoje obzory, budete sa socializovať a možno spoznáte niekoho nového. a môžte rozvíjať aj svoje talenty či záujmy, ak chcete byť umelcom tak sa asi logicky prihlásite na výtvarnú, nie?
  • ale zase to s mimoškolskými aktivitami neprežeňte. je fajn byť aspoň jeden deň v týždni doma bez nijakých povinností, inak to býva časovo náročné a vyčerpávajúce. verte mi, viem o čom hovorím.

iné typy
  • buďte tak organizovaní, ako to len ide. je oveľa ľahšie učiť sa a niečo robiť, keď máte systém alebo režim.
  • pamätajte na to, že vaše (mentálne) zdravie je oveľa dôležitejšie ako vaše známky. keď neviete, kde vám hlava stojí, stále sa do niečoho naháňate, pomaly si už nepamätáte ani vlastnú adresu, dajte si pauzu. robte hocičo iné, vypustite všetko z hlavy. vždy je lepšie dať si deň napríklad voľna ako skončiť v ústave pre psychicky chorých.
  • nestresujte sa pre to, aby ste vždy mali samé jednotky. učte sa pre seba, nie pre ostatných. dôležitý je cieľ a jeho dosiahnutie - nie medzníky ako známky. ale s tým nič nenarobíme, a pre uskutočnenie cieľa je potrebné mať aspoň aké-také výsledky. taká zlá známka vie poriadne demotivovať, hlavne keď sa moríte aj dve hodiny s predmetom, ktorý vám nejde, a výsledok - ?
  • nestarajte sa veľmi o popularitu. hľadajte skorej ľudí, s ktorými si rozumiete a pomáhate si. načo zo seba robiť namysleného idiota a lá americká highschool?
  • pokúste sa vychadzať s učiteľmi a neporušovať príliš veľa pravidiel. keď vás neznáša učiteľ, nie je z toho nič dobré, opäť viem o čom hovorím. môžete byť hrdina pre triedu, ale keď vás učiteľ neznáša... fakt teda, nič moc. :D
  • zabavte sa a myslite pozitívne. skúste si zo školy spraviť niečo lepšie ako len obyčajnú mučiareň, aby ste mali aj pár dobrých spomienok.
  • porozprávajte sa s niekým, keď máte problémy alebo vnútorné boje. keď veci naberú grády, proste sa niekomu otvorte a všetko si to zhoďte z pliec. určite vám potom bude lepšie a spoločne nájdete nejaké riešenia.

K napísaniu tohto článku ma inšpiroval tumblr, opäť. Ak viete, kde hľadať, je tam kopa inšpirácie. Tak na záver - dúfam, že som aspoň niekomu pomohla alebo dala pár nových typov, ktoré sa oplatí vyskúšať. :)


9 komentárov:

  1. Veľmi to pomáha, niektoré tieto rady dodržiavam a zatiaľ mi to ide fajn na jednotkách, uvidím tento rok, ale určite je pravdivé to, že netreba sa ísť pretrhnúť za známkami. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článek, děkuju! Líbí se mi tvůj styl psání, dávám určitě odběr :).

    http://olivesny.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherný článok, naozaj. Neskutočne prepracovaný a nápomocný. ☺ Avšak nesúhlasím s tým, že sa máme učiť hneď po príchode zo školy. Práve naopak - psychológovia odporúčajú cca hodinku relaxu, ničnerobenia, nezaťažovania mozgu. A takisto existujú dva typy ľudí - slávik a sova, teda denné a nočné typy, po lopate povedané a naše štúdium by sme mali prispôsobovať tomu, aký sme typ. Sovy sa večer stávajú géniami, no slávici by už o deviatej večer mali mať všetko z krku. Je veľmi fajn riadiť sa týmto, šetrí to čas :-D
    justaddcourage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem pekne! To je pravda... Niekomu viac vyhovuje neskôr, niekomu skôr sa učiť. Ja som asi skorej sova, ale nemám rada večery zaplnené učením :D

      Odstrániť
  4. Skvely clanek, se vsim souhlasim :) snad jen sladkou snidani nikdy nevynecham :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Geniálne spracovaný článok (aj graficky). Ja prežívam školu vďaka mojej "superschopnosti" všetkých ignorovať, ale v konečnom dôsledku so všetkým súhlasím :) ďakujem za tipy, učite niečo skúsim, aspoň to s raňajkami, poväčšinou totiž neraňajkujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author