nedeľa 8. novembra 2015

Staňte sa profesionálnym Tieňolovcom! | Kódex Tieňolovcov

Share it Please
Originálny názov: The Shadowhunter's Codex
Autorka: Cassandra Clare
Jazyk: slovenský
Vydavateľstvo: Slovart
Ďakujem veľmi pekne za recenzný výtlačok a trpezlivosť pri rýchlosti môjho čítania, ktorá kvôli hlavne školským povinnostiam výrazne klesá. Knihu si zakúpte TU, a môžete začať profesionálne fungovať v Tieňosvete!

ANOTÁCIA
Kódex Tieňolovcov je najstaršia a najznámejšia príručka pre každého nefila. Od prvého vydania v 13. storočí je Kódex najlepším priateľom každého mladého Tieňolovca. Či už potrebuje poradiť s démonským jazykom, alebo si pripomenúť, ako sa správne drží stélé, s Kódexom po ruke sa nemusí ničoho báť. V najnovšom 27. vydaní Kódex opisuje všetky oblasti života nefilov: dejiny aj zákony nášho sveta; návod ako identifikovať jeho mnohých neľudských obyvateľov; ktorým koncom stélé sa kreslí; čo je pyxis; prečo nefili nepoužívajú strelné zbrane; kde majú bosoráci ukryté svoje značky a ako ich objaviť; odkiaľ sa berie všetka svätená voda. Kódex sumarizuje mnohé učebnice geografie, histórie, mágie a zoológie v jednom peknom a prehľadnom zväzku. Všetky starobylé drevoryty a stredoveké kresby sme v najnovšom vydaní nahradili modernými ilustráciami, ktoré oslovia a zaujmú aj najhipsterskejších mladých Tieňolovcov. Toto vydanie bude už čoskoro dostupné v knižniciach Inštitútov po celom svete a v takzvaných kníhkupectvách obyčajných.

RECENZIA
Máte radi série od Cassandry Clare, Nástroje smrteľníkov či Pekelné stroje? Ja som sa veľmi potešila, keď na sa na svetlo či tmu sveta dostala informácia, že na Slovensku vyjde Kódex.
Radi sa učíte, či získavate nové informácie? Ak je vašou odpoveďou na moju otázku záporná alebo kladná, potom je Kódex pre vás to pravé. Je to vlastne niečo ako učebnica, má taký formát aj funkciu, no Tieňolovci sú zjavne v robení učebníc oveľa lepší ako obyčajní: Kódex nebol prepchatý odbornými pojmami, všelijakou zmesou zložitých slov, z ktorých sa vám až krížia oči, práve naopak: je to napísané ľahkým, zrozumiteľným štýlom, človek si to hneď lepšie zapamätá. Škoda, že takto nepíšu aj normálne učebnice, hneď by sa lepšie učilo...

Ďalším plusom boli ilustrácie, ktoré sa nachádzali na úvode každej kapitoly či na voľných stranách. Niektoré boli súčasťou pôvodného Kódexu, niektoré vytvorilo práve pero Clary Frayovej, ktorá úžasne dopĺňala knihu svojimi rôznorodými kresbami, náčrtmi a poznámkami, na ktoré jej odpisovali Jace aj Simon, čo bolo ešte lepšie. Na niektorých som sa naozaj pobavila. Všetko toto dokopy tvorilo jeden zväzok s názvom Kódex Tieňolovcov, ktorý bol fakt nádherne spracovaný, obálka, písmo, ilustrácie a všetko.
Vďaka Kódexu som sa dozvedela množstvo nových zaujímavých informácií, ktoré by sa mi zišli už pri čítaní série. Napríklad predtým som dlho nechápala rozdiel medzi Sesiou a Alianciou, druhmi démonov a pod. v Kódexe bolo zahrnuté naozaj všetko: história Tieňolovcov, upíri, vlkolaci, féri a iní Dolnosveťania, bojové techniky, zbrane, stélé, druhy démonov, ako aj pasáže o anjeloch a dokonca ste si spomedzi pestrej palety tieňoloveckých mien mohli vybrať aj nejaké pre seba. Celkom dobré, nie?

Na záver vám sem dám pár fotiek, so sestrou sme skúšali niečo ako cosplay. Moja Halloweenska maska bola Tieňolovkyňa (aké kreatívne, že), tak som si z nej urobila pokusného králika a nafotili sme pár fotiek.
Bohužiaľ, na tomto blogu mi blbne pridávanie fotiek takto priamo, takže ich môžete nájsť na tejto adrese, čo je vlastne odkaz na môj druhý fotografický blog. Dajte vedieť, ako sa vám fotky páčili. :)

Čítali ste Kódex Tieňolovcov? Máte radi série o nefiloch od Cassandry Clare?

Kam ďalej?

Moje hodnotenie: ★★★★★

3 komentáre:

  1. Pekná recenzia :)
    Kódex som nečítala, ale Nástroje Smrteľníkov a Pekelné stroje áno. Celkom ma chytili, ale asi iba na tyždeň a teraz už nechápem, čo som na tom ja (aj ostatní) videla. Iní zasa nechápu moje sympatie ku GoT či LotR, všetci sme nejakí. No aj tak sa nedokážem ubrániť myšlienke "Škoda papiera".
    Pekná recenzia a tvoja cosplayová alternatíva vyzerá skvelo. Nič zložité, v tom je to čaro :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Aj mňa už prešla Tieňolovecká mánia. Kódex ma však celkom zaujal. I keď som napísala, že ma to prešlo, stále sa mi celkom pozdáva myšlienka Tieňosveta, a nebránila by som sa, keby som v ňom mala žiť.

      Odstrániť
  2. Moc hezká recenze. :) Nečetla jsem a ani neznám, ale po tvé recenzi se skoro chystám přidat si na seznam. :) I když nevím, jestli to vyšlo u nás, tak možná v angličtině. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author