štvrtok 26. mája 2016

Výnimočnosť v pravde

Share it Please
Toto som sa rozhodla napísať pod vplyvom playlistu nostalgia. Ešte neviem, čo to bude, ale tak je to asi zakaždým - neviem, čo idem písať, a vždy niečo napíšem. I keď je ťažké vyjadriť sa na verejnom blogu tak, aby vás stále delila stena anonymity.
You know my name, not my story. Citát na profilovke takmer každej basic bitch aneb dvanásťročnej baby, ktorá sa tvári, aké to už má ťažké. Nevravím, že ani jedna z nich to ťažké nemá. Ak je niečo, čoho je svet plný, sú to výnimky.
Ale kto (čo) je skutočne výnimkou? Každý si o sebe v hĺbke duše myslí, že je výnimočný. Je? Je. Pre niekoho nie je ľahké ukázať svojú výnimočnosť. Život im dal masky, za ktoré sa skrývajú, aby im nik nevidel do duše. Sklápajú pohľad, aby im nik nevidel do očí. Vraj oči sú oknom do duše. Sú? Sú.
Predsa internet je plný článkov o tom, že dav je len stádo oviec, slepo nasledujúcich baču. Ale kto je bača? Vie to niekto? Nie, pretože navzájom si veria, že nejaký existuje, a nie len že slepo nasledujú vymyslené hodnoty, ktoré sa im hodia. žiadna ovca nezdvihne zrak a nepozrie sa, kto ich vedie. A výnimočné sú práve tie, ktoré nájdu guráž pozrú sa, neuvidia nikoho a pochopia, že celé stádo je zbytočné a celé stáročia je bez vodcu. Niežeby sa už samotné ovce nepokúsili žiť v bačovej koži; ale súdiac podľa histórie, nikdy to nedopadlo najlepšie. Spôsobilo to bolesť, vojny a krutosť, ktoré dokáže vytvoriť iba niekto, kto pridobre pozná svoj druh. 
Nie každý zvláda bremeno výnimočnosti. Nie každý má dostatočne silné plecia, aby ho uniesli. 
Byť výnimočným znamená silu, znamená pozrieť sa do očí pravde a prestať klamať. Na druhých ľuďoch nezáleží. Najhoršie klamstvá sú tie, čo hovoríme sebe.
Nikto okrem vás samých vás nepresvedčí, ako vás má ten človek rád. Nikto okrem vás nepresvedčí o vašej kráse, pokiaľ ju sami neakceptujete. A o mnohých iných veciach. Jediní máte silu manipulovať s vlastnými spomienkami a pocitmi.
Subjektívny pohľad je klamlivý. Vidíte, čo chcete vidieť. Pretože pre (ne)výnimočného človeka neexistuje len jedna pravda. Nenájdu sa dvaja ľudia, pre ktorých je pravda rovnaký pojem.
Prečo ľudia nevravia vždy to, čo myslia? Prečo sa im zasekne jazyk a nedovolí vyjsť pravdivým slovám na povrch, ale vypúšťa samé klamstvá, motá sa do nich a nakoniec úplne stratí výnimočnosť tým, že premení klamstvo na pravdu ako Ježiš vodu na víno.
preto:

1. Pozri sa do zrkadla.

2. Prestaň si klamať.

3. Veľmi dobre vieš, čo je pravda. Tak si ju pripusti.


Klamstvo ľudí zraňuje, to vieme všetci. Ale presviedčať seba samého o nepravde bolí stokrát horšie. Prestaňte, kým nie je neskoro.
Hlúpe nočné články. Ale predsa majú pointu; kedy cez deň v sebe nájdete tú vážnosť?

6 komentárov:

  1. Skvelý článok 👌🏻 Možnože tie nočné sú najlepšie 🙂

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherne napísané! Takéto články mám u teba rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Klamstvo sa stalo pravdou spoločnosti.
    Potom ten, čo hovorí pravdu, klame.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdivý oxymoron. Tak ako budeš ihlu márne hľadať v kope sena, pravdu budeš ťažko hľadať v kope klamstva.

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author