pondelok 23. marca 2015

Ďalšia ukážka zo života gréckych a rímskych polobohov: Hádesov Chrám

Share it Please

Predstavte si, že žijete v dobe starovekého Grécka alebo Ríma. Do vášho života zasahujú bohovia, pripravujú vám pasce, dávajú zložité úlohy a hádanky, dokonca aj niečo viac; snažia sa vás chrániť, pretože ste ich deti a zároveň jediná nádej zachrániť svet pred samou matkou zeme Gaiou, ktorá sa pomaly, ale isto prebúdza s tisícročného spánku s tými najhoršími cieľmi, aké len Matka zem môže mať. Vy s tým nemôžete veľa urobiť a čo najrýchlejšie jej v tom zabrániť, lebo:

1. Ste v najhlbšej časti podzemia, čiže v Tartare a sami neviete, ako von.
2.   Padá na vás ťarcha vedenia celej posádky lode Argo II.
3.  mysli vám bojujú dvaja bohovia vojny, čiže ani nepočujete vlastné myšlienky.
4. Sama bohyňa mágie si vás vybrala, aby ste sami zničili dymového Giganta.
                                                  A mnoho ďalších…

Dámy a páni, predstavujem vám život siedmych vyvolených, rímskych a gréckych polobohov.

ABOUT

Siedmi polobohovia, ktorí mieria do starovekých krajov, musia podľa starého proroctva uzavrieť Bránu smrti, ktorý vládkyňa zeme Gaia drží otvorenú, čiže obludy z celého sveta prúdia rovno do smrteľného sveta v obrovských množstvách a aj keď cez jednu z nich prejde meč z božského bronzu, nezostane dlho mŕtva a o chvíľu ju máte zase v pätách. Má to však jeden háčik: Brána musí byť zavretá z oboch strán. A miesto, kde sa smrteľný svet stretáva priamo so
 svetom mŕtvych je… Hádesov chrám.
Percy s Annabeth majú plno práce s plánmi, ako 
 sa dostať von z Tartaru, miesta, kde na nich číha veľa omnoho horších kreatúr ako sú obyčajné obludy. Sám Tartar je starodávna temná sila, ktorá akoby vysávala všetku ich energiu. Podarí sa im dostať späť na loď ku kamarátom a naďalej pomáhať s misiou proti Gai?
Posádka na lodi zatiaľ odráža neustále útoky na ich plavidlo.
V knihe sa stretnete s mnohými grécko-rímskymi bohmi a obludami, ktoré si neviete ani predstaviť. Stretnete sa tu aj s humornými časťami, ktoré len spestrujú čítanie. Séria Bohovia Olympu je veľmi pútavé a zároveň oddychové čítanie, pri ktorom vám bude smutno ale aj sa zabavíte. Nikdy neprestanete čítať, kým nedočítate aspoň jednu kapitolu. Vrele vám to odporúčam!


MÔJ NÁZOR

Ako som už spomínala, celá séria ma veľmi bavila. Ak vás zaujíma grécka a rímska mytológia, je to skvelý spôsob, ako sa ju naučiť! Verte mi, je to oveľa väčšia zábava ako sedieť nad učebnicami a opakovať si dokola mená gréckych filozofov a bohov.
Kniha Hádov chrám bola zatiaľ z nich asi najlepšia, bolo tam najviac deja plus pohľady všetkých hrdinov. Odohrali sa tam veci, na ktoré som čakala už dááávno. Keď ste prešli na kapitolu z pohľadu jedného na druhého hrdinu, bolo to akoby sa vám zmenila aj osobnosť. Je to veľmi pútavé a túto knihu určite zaraďujem medzi svoje obľúbené.

UKÁŽKA

Pozdrav od Ricka na začiatku knihy.
Tvár bohyne už bola len kúsoček od Piperinej tváre. Snežná bohyňa Chioné sa víťazoslávne usmiala.

„Dieťa Afrodity,“ podpichla ju. „Nie si nič.“

Festus opäť zaškrípal. Piper by prisahala, že sa ju pokúša povzbudiť. Odrazu pocítila teplo na hrudi – nebolo to od zlosti ani od strachu, ale z lásky k tomu drakovi a Jasonovi, závislému od jej pomoci, a k priateľom, uväzneným dolu. A tiež Leovi, ktorý je stratený a potrebuje ju.

Láska sa možno nevyrovná ľadu... Ale Piper s jej pomocou oživila draka. Smrteľníci sa v jednom kuse prekonávajú z lásky. Matky zdvíhajú autá, aby zachránili deti. A Piper bola viac než len smrteľník. Bola poloboh. Hrdina.

Ľad na jej čepeli sa rozpustil. Zovretie Chioné povolilo.

„Stále ma podceňuješ,“ oznámila Piper. „Mala by si na tom vážne popracovať.“

Piperina čepeľ sa dotkla bohyne a Chioné sa rozprskla na miniatúrnu snehovú búrku a spolu s bratmi sa vytratili. Nechali za sebou len obrovský chlad.


ZHRNUTIE

Táto kniha sa mi veľmi páčila, ale ak ju chcete čítať, odporúčam, aby ste začali sériou Percy Jackson. Nie je to nevyhnutné, ale bude sa vám to tak lepšie čítať, lepšie pochopíte dej.
Táto kniha balansuje medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami. Odporúčam!

★★★★



PRIPRAVUJE SA:

#BookTalks: Zlodejka kníh (M. Zusak)
#BookTalks: City of fallen angels (C. Clare)
Recenzie: Ako ich píšem ja a ako najlepšie vyniknúť
Nový projekt - Prekvapenie

6 komentárov:

  1. Takýto žáner veľmi neobľubujem, no kniha ma vďaka tvojej recenzii pomerne zaujala :) a teším sa na recenziu knihy Zlodejka kníh! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Teš sa, Zlodejka bola úžasná! Rada by som ju dala čo najskôr, lenže požičala som ju spolužiačke a ešte som ju nefotila do recenzie :/ Takže kto vie, kedy ju ona dočíta.

      Odstrániť
  2. Hezké fotky. :) Sérii nemám přečtenou, určitě se na ni chystám :)

    Emmie's blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite si prečítaj, stojí to za to.

      Odstrániť
  3. séria ma zaujala, ale pri Neptúnovom synovi som sa zastavila - nebavilo ma to :D takže si nemozem prečítať toto, ale nevadí no :D pekná recenzia a blog :)
    www.sidebysidewithhorse.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka :) Súhlasím, Neptúnov syn bol na začiatku trochu nudný, ale potom sa to rozbehlo a bolo to skvelé. :)

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author