streda 25. marca 2015

John Green: Kráľ YA literatúry, alebo...?

Share it Please

Tento autor Young Adult literatúry, John Green, je v dnešnej dobe veľmi populárny. Niektorí sú jeho zarytí fanúšikovia, milujú jeho knihy a výroky, jeho youtube kanál, proste všetko, čo má na sebe napísané jeho meno. Niektorým zase nesedí jeho štýl, príde im to povrchné a všetko na jedno kopyto.
Ku ktorej skupine patrím ja? Žiaľ, k tej druhej. Po skúsenostiach s jeho knihami som si stihla vytvoriť na ne svoj vlastný názor. Jeho štýl mi príde taký… Neoriginálny a miestami odfláknutý, niekedy až príliš okorenený vulgarizmami. Vulgarizmy v knihách mi nevadia, ak ich nie je na jednej strane päťdesiat.
Taktiež sa mi zdá, že všetky jeho knihy, ktoré som doteraz čítala, sú tak trochu iba o jednom, ako sa hovorí, na jedno kopyto. Vezmime si na porovnanie napríklad Kam zmizla Aljaška a Papierové mestá. Tieto knihy majú 'pár' podobných znakov:

1) Jeden nudný, slušňácky hrdina
Kam zmizla Aljaška: Miles, zvaný aj Rambo. Nudný, obyčajný chalan z Kalifornie, ktorý je dosť o ničom, kým nestretne Aljašku. Jediné jeho plus sú posledné slová slávnych osobností, ktoré sype z rukáva.
Papierové mestá: Quentin, to isté čo Miles. Chalan, ktorý má len svojich dvoch kamarátov a rebelská Margo je preňho nedosiahnuteľný cieľ.

2) Krásne, príťažlivé a zvodné dievča
Kam zmizla Aljaška: Aljaška Youngová, najobľúbenejšie a najkrajšie dievča školy. Každý ju má rád, aj keď je dosť svojská, záhadná a sebavedomie jej nechýba.
Papierové mestá: Kópia Aljašky. Zvodná Margo Rothová-Spiegelmanová je záhada sama o sebe.

3) Divný najlepší kamarát
Kam zmizla Aljaška: Plukovník, teda Chip Martin. Sebavedomý je teda až moc, povedala by som, že aj viac, ako si môže dovoliť. Napriek tomu sa naňho náš obyčajný hrdina vždy spolieha.
Papierové mestá: Ben. CTRL+C, CTRL+V. S tou jeho ‘šťandou’ mi pekne liezol na nervy, môžem vám povedať.

4) Vedľajší kamarát, ktorý je vždy ten vedľajší
Kam zmizla Aljaška: Takumi, sivá myška, ktorá niekedy vie prekvapiť. Nehádžte všetky sivé myšky do jedného vreca!
Papierové mestá: Radar. Napriek jeho divnému menu to bol moja najobľúbenejšia postava z celej knihy, ako jediný mi neliezol na nervy. Vždy mal po ruke svoju Omnipédiu. Jeho rodičia mali doma zbierku čiernych Santov. Musím povedať, že táto postava sa Greenovi podarila.

Už to vidíte aj vy? Náhoda? Nemysím si! :D
Napriek tomu, nie všetko od Johna je pre mňa tuctové a o ničom. Páčia sa mi špeciálne vlastnosti alebo hocičo neobyčajné, čo vie dobre prispôsobiť postave, pár jeho výrokov, ktoré vložil do úst jeho postavám…
Čo si myslíte o Johnovi Greenovi vy? Ste ‘Tím John’ alebo ‘Tím antiJohn’?

10 komentárov:

  1. Já mám Greenovy knihy moc ráda, ale většinou jen do té doby, něž se stanou přehnaně slavnými = Hvězdy nám nepřály. Jeho náměty na příběhy mě zaujaly, jelikož byly jiné, než všechny ostatní, ano sice jeho knihy jsou na stejné bázi, ale pokud jej srovnáme s jiným autorem, je úplně jiný. Už teď se těším na knihy, které od něj vyjdou. Díky za tvůj názor, i když jej máme trochu odlišný :)
    http://milujemekihy.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, SÚ iné. :) Aj ja sa teším, až budem môcť svoje skúsenosti k jeho knihám postaviť k najnovšej, čo má vyjsť po slovensky - An abundance of Katherines. :)

      Odstrániť
  2. Ešte som nečítala Papierové mestá (shame on me), ale náhodou viem, že Papierové mestá mali byť takým "rozvitím" jednej témy v Aljaške - to, ako si Miles strašne zromantizuje Aljašku. Ibaže keďže sa v Aljaške stane čo sa stane, tak na nejaké riešenie nezvýšil priestor, a celé to, že Miles má o Aljaške mylné predstavy, sa nikdy neuzavrelo. A tak Green napísal Papierové mestá - rovnaká situácia (obyčajná chalan x bláznivá baba), a chcel sa venovať tomu, aké môže mať romantizovanie "šialeného" dievčaťa v zmysle "toto dievča je iné, ako všetky ostatné, a ja ju preto milujem", následky. Nečítala som tú knihu, takže vlastne ani nemôžem povedať, či sa to podarilo alebo tá kniha stojí zahouby (:D) ale to je jednoznačne ten dôvod, prečo sú obe knihy tými hlavnými postavami podobné. To len tak naokraj, že to náhoda fakt nie je :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha... No dobre, teraz vyzerám ako taký imbecil, že som to nevedela :D

      Odstrániť
  3. Ja Greena fakt nemusím. Čítala som Mestá aj Hviezdy. Jednému som dala 2*/5, druhému 1,5*/5. Proste o ničom. Zlé postavy, príbehy nič moc, akurát sem-tam pekné myšlienky.
    Jediné, čo si chcem od Greena ešte prečítať je Will Greyson Will Greyson, čo napísal spolu s Levithanom. Vyzerá to dobre, tak to snáď konečne aj také bude :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Will Grayson, Will Grayson by som si aj ja chcela prečítať, keď je to s Davidom Levithanom plus spracováva nejaký iný podnet ako ostatné. Ale som rada, že aspoň niekto má rovnaký názor ako ja. :D

      Odstrániť
  4. Podľa mňa tu sú tisíce lepších spisovateľov ako je Green. Ale jeho knihy mám veľmi rada keď chcem zrelaxovať a tak.. dokonca, dovolím si povedať že keď som čítala Papierové mestá, chvíľami (bolo to niekedy ku koncu, keď cestovali za Margo) som sa nudila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne práveže tie pasáže prišli ako vyvrcholenie všetkého a nudila som sa skôr v strede knižky. Ale rozumiem, sto ľudí, sto chutí. :)

      Odstrániť
  5. Tak ja som podľahla ošiaľu v roku 2013 kedy som stále hovorila o Kam zmizla Aljaška a tak mi to sestra nakoniec kúpila na Vianoce. Rok som sa k tomu nedostala, až tieto Vianoce som to prečítala a bolo to o ničom už po 20 stranách. Samozrejme, dočítala som to, ale pre mňa je to strašne jednoduchý štýl písania, ktorý by som možno zvládla aj ja. Proste ako by to písal nejaký teenager.
    Skúsim ešte nejakú inú od neho, nechcem ho zavrhnúť po jednej knihe, ale naozaj som čakala viac, keď som videla aký ošiaľ je okolo jeho kníh.
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author