sobota 28. novembra 2015

Smrť panien | Jeffrey Eugenides

Share it Please
Originálny názov: The Virgin Suicides
Autor: Jeffrey Eugenides
Vydavateľstvo: Slovart
Filmové spracovanie: režírovala Sofia Coppola, rok 1999 - bez dabingu online si môžete pozrieť TU.
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem e-shopu PreŠkoly. Knihu si môžete kúpiť TU.


ANOTÁCIA
Debutový román nositeľa Pulitzerovej ceny Jeffreyho Eugenidesa, na motívy ktorého vznikol v roku 1999 rovnomenný kultový film, rozvíja príbeh rodiny Lisbonovcov z pokojného predmestia Detroitu.
Jeho kronikármi sú muži v strednom veku, čo sa prostredníctvom spomienok snažia odhaliť tajomstvo melanchólie tejto rodiny. Všetko sa začalo jedného leta, keď Lisbonove dcéry, krásne a excentrické, jedna za druhou spáchali samovraždu. Muži, v tom čase ešte len chlapci, fascinovaní dospievajúcimi dievčatami, pozorovali ich osudy z diaľky a s odstupom času skladajú mozaiku fatálneho úpadku Lisbonovcov.
Eugenidesovo dielo Smrť panien súčasná americká literárna kritika radí medzi modernú klasiku, jeho lyrický a nadčasový príbeh transformuje a demytologizuje život americkej strednej triedy.


RECENZIA
Táto kniha ma zaujala už dávno; po prvý krát, keď kniha Smrť panien bola označená za "klasický americký debut". Dokonca bol podľa knižnej predlohy natočený aj film. Pozrela som si ho a bol ukážkovým príkladom toho, ako by sa mali robiť filmy natočené podľa knihy. Pretože bol úplne podľa knihy, vrátane replík a všetkého. 
Príbeh je vyrozprávaný skupinou mužov. Či chlapcov? Viem iba, že nikdy neboli uvedené presne mená tých, ktorí boli súčasťou skupinového rozprávača a ani počet týchto chlapcov, ktorých spájalo iba jedno: láska a nesmrteľný obdiv k piatim lisbonovským dievčatám. Therese, Mary, Bonnie, Lux a Cecilii Lisbonovým. Chlapci sa snažili poskladať dokopy skladačku o dievčatách, ku ktorým ich láska nevyhasla ani po toľkých rokoch. Lisbonovské sestry boli krásne, nezávislé, neprístupné a istým spôsobom nesmrteľné. Prečo potom, jedna po druhej, začali vedome prenikať do ríše mŕtvych? Otázka ich samovrážd je hlavnou témou tejto knihy. A nielen smrť piatoch dievčat zo zdanlivo pokojného amerického predmestia; dopodrobna rozoberá povahu tínedžerov a všetky možné dôvody, prečo chcú zmiznúť zo sveta.
Naozaj by som si mala prestať robiť očakávania predtým, než si prečítam nejakú knihu. Potom v každej recenzii píšem iba o tom, že ma kniha prekvapila, sklamala či prekonala moje očakávania. Pri Smrti panien som nevedela, čo mám vlastne očakávať. Ten názov, anotácia a všetko. Neviem vám povedať, či ma kniha sklamala. Či prekonala moje očakávania. Zasiahla úplne iné pole, ako som očakávala. Zarazila ma svojimi opismi, postavami aj úprimnosťou. Nie každá postava musí mať stopercentne odhalenú osobnosť, nemusí byť totálne unikátna a takmer až nadprirodzená. Lisbonovské sestry neboli až také neobyčajné, ako ich chlapci videli. Tí ich brali ako nestarnúce bohyne krásy, nesmrteľnosti a ako niečo, od čoho nemožno odtrhnúť zrak, pretože nikdy neprestane prekvapovať. Robili zvláštne veci, každá z nich. Odlišovali sa. Autor sa najviac venoval Lux a Cecilii, pretože práve tie dve boli rozhodujúce. Všetko začali a aj ukončili.
Čo mi na knihe vadilo, boli miestami príliš zbytočné opisy, ktoré boli niekedy šokujúce a pri ich čítaní som bola mierne zhrozená a zbytočne veľa nepotrebných mien. Obsiahle odbočky od deja boli miestami až príliš obsiahle, takže som sa na pár strán strácala. A najviac mi chýbal pohľad do hláv dievčat, pretože by som naozaj rada vedela, čo si myslia, čo skrývajú a čo bolo príčinou toho, že si dobrovoľne siahli na život. 
Inak sa mi kniha páčila. Bola taká... psychologická, zvláštna, netradične napísaná. Autor má naozaj skvelý štýl písania a po pár stranách som si naň zvykla a zapáčil sa mi. Navyše je tam veľmi veľa pekných myšlienok. Smrť panien nie je kniha, ktorá sadne každému, ale stojí za to vyskúšať. :)
 

P.S. Ak vás kniha Smrť panien zaujala a vy máte záujem prečítať si ju, ponúkam ju na predaj. Naozaj nemám miesto na knihy navyše a nejakých sa musím zbaviť. Cena je 5. Alebo, som ochotná ju vymeniť za niečo z TOHTO. V prípade záujmu napíšte komentár s mailom alebo rovno napíšte mail na officialzonia@gmail.com.

 Zaujala vás Smrť panien? Čítali ste túto knihu? Čo podľa vás môže byť príčinou častých samovrážd tínedžerov?

2 komentáre:

  1. O tejto knihe som nikdy predtým nepočula. Asi by som mala zmeniť pole pôsobnosti :D
    Ale dosť ma zaujala. Škoda, že momentálne nemám nič z tvojho zoznamu (iba v elektronickej forme) a ani žiadne financie.
    Ja som práveže rada, že filmy nie sú presne podľa kníh, pretože by ma potom asi nebavili.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa o nej dopočula vďaka kamarátovi, ktorý videl film a ostal z neho dosť nadšený. Keď som si ho na toľké jeho chvály rozhodla pozrieť, zbadala som, že existuje knižná predloha. A viac mi nebolo treba :D
      Nevadí. Hádam sa k nej dostaneš aj inak. :)
      Ja ani nie. Teda, aby som presnejšie povedala, ako kedy. Keď sa mi nejaká kniha veľmi páči, tak priam bažím vidieť celý dokonalý príbeh niekde inde ako v mojej hlave. No ak ma kniha veľmi nezaujme, tak som rada, ak sa film odlišuje a titul tak spraví pútavejším a vznikne z toho verzia, ktorá je môjmu srdcu bližšia ako papierová podoba.

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author