štvrtok 24. marca 2016

Čo nové mi priniesol marec zo Slovartu? | Charlieho malé tajomstvá, Ari a Dante

Share it Please
Zdravím opäť všetkých pútnikov, ktorí si môžu online prečítať, ako neviem začínať články. Dnes to však budú rovno dve muchy jednou ranou - dve recenzie na dve knihy, ktoré som síce už predtým mala dávno prečítané, ale re-readingy nikdy nezaškodia, či? Hlavne, keď sú to Charlieho malé tajomstvá a Aristotle a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru. Zaujímavé, Ari a Dante sú v mojej poličke poklad, lebo ešte nemám knihu s takým dlhým názvom. Práve na túto knihu sa môj pohľad s odstupom času trochu zmenil, nadšenie mierne opadlo... no veď uvidíte. 

Charlieho malé tajomstvá

Originálny názov: The perks of being a wallflower
Autor:Stephen Chbosky
Vydavateľstvo: Slovart (Knihu si môžete kúpiť TU)
Počet strán: 208
Goodreads hodnotenie: 4.20/5.00
Moje hodnotenie:
Anotácia: TU

ČO SI MYSLÍM?
Asi niektorí viete, čo si o knihe Charlieho malé tajomstvá myslím. Stáva sa často, že Charlieho citujem alebo s niekým zrovnávam. Je to totiž veľmi... ovplyvňujúca kniha. Aj film.
Ja neviem, čo je na nej také neobyčajné. Možno je to tá realita, narozdiel od Ariho a Danteho. Nepopulárny chlapec, žiadni kamaráti (ak nerátam mŕtvych, čo si prestrelili lebku), osamelý a objavujúci samého seba. Občas ma zarážalo, aký bol Charlie vnímavý; objavoval a skúmal každého tak, ako to väčšina ľudí nedokáže, alebo si aspoň nedá tú námahu. Charlie píše listy "priateľovi" o svojom živote a pocitoch, vylieva si srdce nie zrovna denníčkovým spôsobom a je úprimný. Je smutný, šťastný, zmätený, smutný a zase smutný. Neskrýva sa, všetko povie na rovinu, bez zveličujúceho efektu. Nehrá sa na štýlového frajera so športovou mikinou a závislosťou na alkohole či drogách. A hotovo, BUM. Prečo ho potom nikto neberie takého, akého je? Prečo potrebuje pretvárku a masku k tomu, aby bol obľúbený, alebo aspoň do tej miery, že každú druhú prestávku neskončí s hlavou v záchode?

Charlie je dosť svojský, má neobyčajný pohľad na svet, a i keď pod vplyvom nadrogovaných brownies a návale úprimnosti, (,,Highschool? Bullshit.") bol nazvaný wallflowerom. Pozorovateľom. Objavovateľom. Vidí, chápe. Dokazuje, že nech ste akýkoľvek skvelý človek, vždy sa nájdu ľudia, pre ktorých nie ste dostatočne skvelý. No na druhej strane dokazuje, že prídu zaslúžene aj ľudia, pre ktorých ste viac ako skvelý. V tomto prípade Patrick a Sam. Ach jaj, ako ich oboch zbožňujem. Patrick, rebelský, 
úžasný a vtipný, gej, ešte lepší kamarát a krásna Sam. Atmosféru dopĺňa skvelá hudba (odporúčam vypočuť si Charlieho playlist, ktorý im daroval, nájdete ho hocikde na YouTube, Spotify, 8tracks... pod menom One Winter. A filmový soundtrack... ach. Je tu dokonca aj Rocky Horror Show.)
Ja ani neviem, čo povedať. Charlieho malé tajomstvá je jedna z mojich najobľúbenejších kníh, ktoré ma neprestanú baviť ani po tisícich re-readingoch. Zatiaľ síce boli iba dva, ale som blízko k pointe, right? K čítaniu si pustite One Winter a soundtrack, keď dočítate, tak rovno film. A čakajte na ten nekonečný moment.

Aristotles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru


Originálny názov: Aristotle and Dante discover secrets of the universe
Autor: Benjamin A. Sáenz
Vydavateľstvo: Slovart (Knihu si môžete kúpiť TU)
Počet strán: 367
Goodreads hodnotenie: 4.33/5
Moje hodnotenie: váham, ale... ★★★★☆
Anotácia: TU

ČO SI MYSLÍM?
Ariho a Danteho som prvýkrát čítala pred vyše rokom, v anglickom origináli. Je to jedna z najľahších kníh v angličtine, ktoré som kedy čítala, a čo ma najviac očarilo? Moje o rok mladšie ja bolo nadšené z obsahu, krásy myšlienok a postáv, ktoré autor vtesnal do cca 300 strán, navyše na to nepotreboval synonymický slovník anglického jazyka, zastaralé klišé slová ani preumelkované súvetia na pol strany. Síce to všetko mám rada, ale to teraz bokom... Fascinujúce, nie?

No druhý krát to už nebolo také fascinujúce ako prvý krát. Často (na môj vkus až príliš často) som narážala na pasáže, ktoré boli totálne mimo reality, neprirodzené a jednoducho... rozčuľujúce. Nepridávala tomu ani hlavná postava, Ari Mendoza - mexický tínedžer žijúci v susedstve, bez kamarátov a zložitými pocitmi, ktorým ani sám nerozumie. Príliš milovaný, neschopný vracať city v dostatočnej miere, s milujúcimi rodičmi a bratom vo väzení. Nebol by to taký zlý opis postavy, keby niet niektorých maličkostí: Ari sa utápal v sebaľútosti približne každú druhú stranu, vkuse niekoho neznášal za to, ako ho miluje, správal sa povrchne ku každej živej osobe a hral sa na tragického hrdinu, ktorému nikto nerozumie a nemá rád. A aký bol k Dantemu! Ten si ho ani prinajmenšom nezaslúžil. Nasrala som sa, keď hodil jeho skicár cez celú izbu. Dante... Dokonalý. Citlivý, milý, a ako sa nazval, hotový bestfriend material. Driemal v ňom umelec, mal cit pre všeličo možné a mal skvelých rodičov, ktorí ho akceptovali takého, aký je. A NEĽUTOVAL SA, aj keď mal na to občas dôvody.
Približne v polovici knihy Dante zistil, že túži bozkávať chlapcov viac ako dievčatá. Potom prišla tá realistickejšia stránka, kedy Dante zaplatil za to, že ľudia majú predsudky. Mal dobrú pointu: prečo človek nemôže milovať jednoducho osobu, nezávisle od pohlavia?
Keď som čítala prvú polovicu knihy, mala som pocit, že knihe dám tak dve hviezdičky. Bola som sklamaná. Ari mi spôsoboval nervy snáď každým slovom, čo povedal. Bolo to celé umelé, nereálne, nezáživné. A potom to prišlo. Zlom, keď som sa nedokázala odtrhnúť. Ari si začal niečo uvedomovať, vrátil sa na scénu Dante, dej nabral grády. Zase som spätne pochytila staré čaro, ktoré som cítila ešte pred pol rokom, keď som to čítala prvý krát. Aristotles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru nie je kniha, ktorá vás má očariť svojím epickým príbehom. Nie, príbeh je úplne simple. Má vo vás vyvolať pocity. Cítiť hnev (splnené), lásku (splnené), nespravodlivosť (splnené), jednoducho... žiť v atmosfére, vnímať ju naplno, cítiť páľavu letného amerického predmestia a cítiť to isté, čo Dante s Arim v púšti, ležiac na púšti obklopení holým nebom plným hviezd. Ako to autor dokázal? Nemám tušenia. Ale verte mi, Ari a Dante stoja za prečítanie.
 
 
Čítali ste niektorú z týchto kníh? Aký máte názor?

8 komentárov:

  1. Charlieho malé tajomstvá práve čítam a musím priznať, že tá kniha má niečo do seba. Ak mám byť úprimná, tak Ari a Dante mne osobne nesadli, až tak ako ostatným. Bolo tam pár pekných pasáži a myšlienok, ale to bolo maximálne všetko. Chápem, že má taký úspech ako má, ale vždy, keď vidím ako niekto ju označuje za najlešpiu knihu roka, tak mám chuť pretočiť očami. Zjavne som niečo v nej nepochopila, alebo je to len vec názoru.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím že to bude vec názoru, nemôžeme čakať že každému sadne všetko. :) Je to ale pochopiteľné... Možno by sa ti viac páčili v angličtine, myslím, že slovenským prekladom Ari a Dante stratili veľké percento svojho čara...

      Odstrániť
  2. Dávnejšie som si Danteho chcela prečítať, ale v podstate som ani nevedela, o čom to bude.. Nakoniec som to po knihe nesiahla a asi som urobila aj dobre. Nepríde mi to ako niečo, čo by ma bavilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedala by som aj, že za pokus nič nedáš, ale nie je to pravda, tých desať eur by ti asi chýbalo :D

      Odstrániť
  3. Chralieho malé tajomstvá je jedna z mojich obľúbených kníh, na ktorú nedám dopustiť :3
    Ariho a Danteho akurát teraz čítam, som asi v polovici a myslím si presne to čo ty :D mala som od nej veľké očakávania, trochu ma sklamala, ale som neskončila tak dúfam, že to bude lepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, Charlie je srdcová záležitosť :3
      ...presne, aj ja som skončila sklamaná... nebolo to zlé, ale prekladom to trochu stratilo hodnotu. zle, zle, zle...

      Odstrániť
  4. Moc pěkná dvojrecenze :) Četla jsem obě knihy a obě se mi fakt líbily, i když Charlie také asi o trochu víc. Četla jsem ho v době, kdy už mi YA romány k srdci moc nepřirůstaly, a i přesto mě dostal. Fakt moc pěkná knížka :)

    Co se týče Aristotela, od autora mám raději jeho jinou knihu "Last Night I Sang to the Monster". Doporučuju!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Aj ja, Charlie mi sadol omnoho viac, i keď...obe v sebe nesú niečo iné.
      Vďaka za doporučenie, rozhodne sa na to pozriem :)

      Odstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author