pondelok 28. septembra 2015

Kráľovná Tearlingu | Erika Johansen

Share it Please
Originálny názov: The Queen of Tearling
Autor: Erika Johansen
Počet strán: 376
Rok vydania: 2015
Goodreads hodnotenie: 3.96
Moje hodnotenie: ★★★★☆

ANOTÁCIA

V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani najtemnejšiu mágiu. Hoci Kelsey koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.
Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.


RECENZIA
Do tejto knihy som šla s nízkymi očakávaniami. Sestra si ju kúpila, prečítala prvých sto strán a po tom čo povedala, že ju to nebaví, odložila knihu späť do poličky. Ja som ju potom o týždeň s malou dušičkou vytiahla a bola som pripravená nudiť sa.
Celkom chápem, že prvých sto strán sa nudila - v podstate šlo len o veľmi dlhý úvod do deja. Druhá polovica knihy však bola oveľa lepšia: rýchlejšie sa čítala, a dej naberal grády. Väčšinou to bolo písané z pohľadu hlavnej postavy, devätnásťročnej kráľovnej Kelsei, ktorá bola mimochodom dosť dobrá - správala sa naozaj kráľovsky, bola odvážna, spravodlivá, feministická... Sem-tam sa však objavilo pár strán napísané pohľadom strážcu brány, kráľovnej inej krajiny alebo dokonca kňaza, čo sa mi páčilo, pretože keď ide o kráľovstvo, vždy je lepšie vidieť to z viacerých pohľadov. Kníh s kráľovskou tematikou som nečítala veľmi veľa a knihy s takouto tématikou sa mi páčia, a Kráľovnú Tearlingu som si z tohto uhla veľmi užila. Jediné, čo ma zarazilo bolo, že som si asi v polovici knihy uvedomila, že Kráľovná Tearlingu je vlastne dystópia. Stalo sa to pri momente, keď Kelsea opisovala obsah svojej knižnice a spomenula autorov ako je JK Rowlingová, Charles Dickens, Shakespeare... A mnoho ďalších, čo som nepoznala. A Anglicko nie je rozdelené na kráľovstvá, takže je jasné, že sa jedná o budúcnosť. Veľmi ma to prekvapilo, pretože som si skôr myslela, že to bude historické. Okrem toho sa tam nachádzalo aj pár nadprirodzených prvkov.

Postavy som si poväčšinou obľúbila, veľmi sa mi páčilo, že boli také... tajomné, každá mala svoj príbeh a históriu, ktorá stála za to. Neboli jednotvárne a boli naozaj dobre opísané.
Jednu hviezdičku som strhla za ten nudný úvod, ktorým sa každý čitateľ musel prehrýzť. Pokračovanie Kráľovnej Tearlingu - Invázia Tearlingu - by mala vyjsť už v januári 2016, takže sa máme na čo tešiť. Okrem toho sa pripravuje aj filmové spracovanie s Emmou Watson v hlavných úlohách. A čo vy? Čítali ste Kráľovnú Tearlingu? Máte radi príbehy s takouto tematikou?

Kam ďalej?
Originálny názov: The ocean on the end of the lane
Autor: Neil Gaiman

Počet strán: 186
Jazyk, v ktorom som čítala: slovenský
Vydavateľstvo: Slovart 2014
Hodnotenie: ★★
- See more at: http://zoniaworld.blogspot.sk/2015/09/vsetky-podoby-detstva-aneb-dalsi-zo.html#sthash.lJDZQcIQ.dpuf
Originálny názov: The ocean on the end of the lane
Autor: Neil Gaiman

Počet strán: 186
Jazyk, v ktorom som čítala: slovenský
Vydavateľstvo: Slovart 2014
Hodnotenie: ★★
- See more at: http://zoniaworld.blogspot.sk/2015/09/vsetky-podoby-detstva-aneb-dalsi-zo.html#sthash.lJDZQcIQ.dpuf

6 komentárov:

  1. Kníh s podobnou tématikou som nečítala veľa a Kráľovnej Tearlingu som chcela dať šancu, no nevedela som, čo mám od knihy očakávať. Teraz sa však na ňu úprimne teším.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak na túto knihu sa práve chystám a som na ňu dosť zvedavá, lebo ja mám tento typ kníh celkom rada, len musí byť pre mňa uveriteľný a nemalo by tam byť veľa historických faktov, lebo tie si nikdy neviem zapamätať! :) :D Celkom si ma na ňu navnadila, tak uvidíme, ako sadne mne ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď som to začala čítať, tiež som si myslela, že to bude historické a zrazu dystópia. Ale knižka ma prekvapila, mne sa veľmi páčila - aj príbehovo aj postavovo. Celkom sa teším na druhý diel a dúfam, že bude viac Fantóma :3 :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne. Fantóm bol jeden z najlepších postáv, teším sa na druhý diel! Som si totiž istá, že s Fantómom ešte koniec nie je.

      Odstrániť
  4. No ja som na túto knihu dosť zvedavá, pretože hneď ako k nám prišla ma zaujala. Aj obal sa mi celkom páči som rada, že tam nie je žiadna baba :D

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author