utorok 21. júla 2015

Řekni vlkům, že jsem doma | Carol Rifka Brunt

Share it Please
Originálny názov: Tell the Wolves I'm Home
Autor: Carol Rifka Bruntová
Počet strán:416

Jazyk, v ktorom som čítala: český
Hodnotenie: ★★
Za knihu krásne ďakujem e-shopu Preškoly. Ak vás recenzia zaujala, neváhajte a kúpte si ju TU.

 

ANOTÁCIA

Píše se rok 1987 a June Elbusové je čtrnáct. Uzavřená dívka nemá přátele, a navíc ji v poslední době trápí i odcizený vztah se starší sestrou, se kterou si dříve byly blízké. Nejraději by žila ve středověku, toulala se po lese a poslouchala vlčí vytí. Na celém světě existuje jenom jediný člověk, který jí opravdu rozumí – strýc Finn, uznávaný malíř, její důvěrník a nejlepší kamarád. Jenomže Finn zemře na záhadnou nemoc, jejíž jméno všichni jen šeptají, a dívčin svět se rázem převrátí vzhůru nohama.

Román je především příběhem o tom, jak dospět, najít vlastní identitu a vyrovnat se nejen s nejrůznějšími nečekanými situacemi, ale i ztrátami a bolestí, které přináší život. Přečtěte si, co se stane, když se zamilujete do někoho, do koho byste se zamilovat neměli. Pochopíte, že žárlivost a pocity viny dokáží zničit i to nejpevnější přátelství a někdy mají ty nejtragičtější následky.

ČO SI MYSLÍM?

Táto kniha bola niečo ako dovolenkové čítanie a bola som veľmi zvedavá, čo sa z toho vyvinie.
Bože, neviem čím začať. Toto dielo od Carol Bruntovej bolo miestami dych vyrážajúce, až tak že som bola ochotná sa ďalej škvariť v tom horku na pláži, len aby som dočítala kapitolu. Aj v tom 38° teple mi po chrbte behali zimomriavky. Nebol to ten typ knihy, ktorá je nabitá akciou a kde sa stále niečo deje - práve naopak. Ale to vôbec nevadí, pretože si úplne vystačila s opismi a rozhovormi a minulosťou postáv. Tak vás vtiahne do seba a zaútočí na vaše city, že nedokážete myslieť na nič iné. Bolo to, akoby pred vami autorka maľovala obraz a každým ťahom ste objavovali nové a nové veci, ale úplne ste to pochopili, až keď štetec urobil posledný ťah.
Schválne som použila prirovnanie s obrazom a maľovaním, pretože toho je v knihe Řekni vlkům, že jsem doma veľa. Junein strýko Finn bol totiž okrem jediného priateľa a človeka ktorý jej rozumie aj maliar. Jediná chyba bola Finnova choroba, ktorej meno si všetci vtedy iba šepkali a báli sa k nakazenému človeku čo len priblížiť. Možno viete o čom hovorím, možno nie. V každom prípade, hovorím o AIDS.
Finn bol úplne úžasný, obetavý človek, jediná nádej v Juneinom živote. Bol terčom lásky dvoch ľudí, jednej partnerskej a druhej nevhodnej - nie takej, ako by neter mala milovať svojho strýka.
Po Finnovej smrti sa títo dvaja zamilovaní ľudia stretli a vytvorili niečo nezvyčajné: viac ako priateľstvo, ktoré spájala láska k Finnovi.
June som si nevedela obľúbiť, bola neuveriteľne sebecká a taká trochu hlúpa. Nič nechápala a myslela si, že vie všetko. Utápala sa v sebaľútosti. Hovorila, že nežiarli a pritom žiarlila. Bola posadnutá stredovekom a chodievala sa do lesov hrať na stredovekú paničku. Nosila vysoké starodávne čižmy a niet divu, že nebola veľmi obľúbená. Ani medzi jej priateľmi, ani medzi čitateľmi, lebo ja som občas mala chuť ju kopnúť do hlavy. Potom tu bola jej staršia sestra Greta, ktorú som si veľmi obľúbila. Skrývala množstvo nevypovedaných tajomstiev a trochu mi pripomínala samú seba. Teda, okrem toho pitia alkoholu a váľania sa v lístí v padnapitom stave.
Jedna z najlepších postáv bol Toby - Finnov priateľ a terč nenávisti Juneinej rodiny, samozrejme okrem June. Bol to práve Toby, ku ktorému si June vytvorila vzťah, ktorý sa s obyčajným priateľstvom nedá porovnať. A to všetko vďaka Finnovi.
Jednu hviezdičku strhávam práve kvôli June, ktorá bola ako hlavná postava úplne nanič.
Takže podľa môjho ospevovania asi vidíte, že sa mi kniha veľmi páčila. Pre všetkých, ktorí hľadáte niečo na zamyslenie a bez klišoidnej romantickej zápletky, odporúčam siahnuť práve po tejto knihe.

CITÁTY/UKÁŽKY

"Možno som bola predurčená zamilovať sa do ľudí, ktorých nemôžem mať. Možno je tu niekde ešte celý sortiment pre mňa nemožných ľudí, ktorí čakajú, kým ich nájdem. Čakajú, aby som sa mohla znovu a znovu cítiť nemožne."

"To je to tajomstvo. Keď sa uistíte, že ste presne tá osoba v ktorú ste dúfali že budete, keď sa uistíte, že poznáte tých najlepších ľudí, potom vám je jedno, či zajtra zomriete."

"Mama sa na mňa pozrela sklamaným pohľadom. Ja som jej jeden sklamaný pohľad vrátila.A môj nebol iba kvôli sendviču; kvôli všetkému."

Čítali ste túto knihu alebo knihu s podobnou tematikou? Ako sa Vám páčila?

6 komentárov:

  1. Ježiš tá prvá fotka je vážne vážne krásna!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To jsem ještě nečetla, vypadá zajímavě :) jinak krásné fotky a blog
    Denisse Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přidávám se k chvále - první fotka vypadá skvěle! :-) Jsem ráda, že se ti vlci líbili, já z toho byla vážně unešená - až na tu June, tu bych profackovala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zaujímavá kniha. Podľa anotácie sa mi zdá June super, veď stredoveký fanatik som aj ja! Ale keď vravíš, že je sebecká a hlúpa...
    Ja totiž vo veľkej miere posudzujem knihu podľa protagonistov. Takisto neviem vystáť knihy bez akcie. Takže uvidím.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Followers

Share my post on facebook!

Follow The Author